Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

28 oktober, 2010

ordfrarordet nov 10

Regeringen utser ny minister för upphandlingsfrågorna

Vi var nog många som hickade till när det började ryktas om att upphandlingsfrågorna hamnat på Socialdepartementet. Mats Odell har ju lämnat regeringen och därmed ansvaret för upphandlingsfrågorna och hans ministerportfölj har delats upp på tre ministrar (och tre departement).

Stefan Attefall (KD) har blivit civil- och bostadsminister placerad på Socialdepartementet. I portföljen ingår bl.a. ansvar för länsstyrelserna, statlig förvaltning och offentlig upphandling. Jag kan se en viss logik i att dessa områden ligger hos en och samma minister. Stefan Attefall var under förra mandatperioden ordförande för riksdagens finansutskott, det utskott som beredde den senaste justeringen av LOU och LUF. Det innebär att han inte är helt främmande för upphandlingsområdet. Nu är det upp till civil- och bostadsministern att visa att han intresserar sig för upphandlingsfrågorna oavsett departementsplacering. Jag kommer att följa hans agerande noga.

Idag har SOI fått en inbjudan från regeringskansliet till att utse expert som ska medverka i Anders Wijkmans utredning ”utvärdering av upphandlingsregelverket och översyn av upphandlingsstatistiken”, som jag skrivit om tidigare på den här platsen. Det är såvitt jag vet första gången som SOI fått en inbjudan att medverka på det sättet och det känns naturligtvis riktigt bra.

Inte riktigt lika roligt är det att SOI inte utsetts till remissinstans när regeringen nu sänt ut utredningen om ”Innovationsupphandling” för synpunkter. Man kan ju på eget initiativ lämna synpunkter utan att således ha utsetts till remissinstans och vi får väl se hur styrelsen tycker att vi ska göra den här gången. Om någon av er har haft anledning att fördjupa er i den utredningen, är ni mer än välkomna med inspel till styrelsen.

Nu är snart väntans tider över för alla er som väntat på att information och anmälningsmöjlighet till årskonferensen i april 2011 på Tylösand i Halmstad skall komma ut på hemsidan. Vi hoppas på många deltagare även denna gång.

Lisbeth Johnson