Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

20 september, 2010

ordf_sep_extra10

Regeringen tar välkommet initiativ

Ni som har följt mina tidigare brev och kanske läst mina krönikor i Upphandling 24 vet att jag har varit ganska kritisk till regeringens hantering av upphandlingsfrågorna och attityd till oss upphandlare/inköpare. Desto gladare är jag nu när jag tar del av direktiven till den ”utvärdering av upphandlingsregelverket och översyn av upphandlingsstatistiken” som regeringen i september beslutat om. Bingo, vågar jag utbrista! Och jag väljer också att se inriktningen av utredningen som en stor framgång för SOI.

Regeringen har således gett Anders Wijkman, f.d. ledamot av Europaparlamentet, i uppdrag att se över regelverket och statistiken utifrån direktiv som ligger helt i linje med det som vi under lång tid har framfört. Utredaren ska utvärdera upphandlingsregelverket ”ur ett ekonomiskt och samhällspolitiskt perspektiv”, dvs. inte i huvudsak ett juridiskt. Syftet är, skriver regeringen, att se om reglerna gör det möjligt för oss upphandlare att bl.a. ”göra goda ekonomiska affärer”. Utredaren ska också se över systemet för upphandlingsstatistik inte minst för att kunna följa upp och utvärdera den upphandlingspolitik som förs i EU och Sverige.

Utredningen ska vara klar först i slutet av juni 2012, vilket väl får anses vara både positivt och
negativt. Den långa utredningstiden tyder på att uppdraget har ett rejält seriöst syfte. Å andra sidan får vi ha tålamod.

Enligt direktiven ska utredaren arbeta utåtriktat och ”ta initiativ till dialog med berörda intresseorganisationer för att uppmärksamma dem på möjligheten att bidra med underlag och förslag…”. SOI får alltså en chans att påverka utvecklingen som vi väl tidigare aldrig haft.  Det välkomnar vi! Låt oss ta den chansen på största allvar.

Lisbeth Johnson

Ps. Du hittar direktiven på regeringen hemsida www.regeringen.se/sb/d/12785/a/152216. Ds.