Tillbaka i vardagen igen
Det har redan gått en månad sedan semestern tog slut. För min del blev det en riktig rivstart. Inom fyra timmar var jag tillbaka i verkligheten. När jag pratar med kollegor får jag höra detsamma, trycket på oss är stort. Vi får allt mer att göra och upphandlingsfrågor diskuteras av fler och i fler sammanhang. Jag noterar också att våra frågor får allt mer mediautrymme och då tänker jag inte på artiklar om överprövningar. Upphandlingar som ett verktyg att få mer pengar till välfärd lyfts fram allt oftare.
Styrelsen har träffats under två dagar. Det var ett intensivt program, planering av årskonferensen - 4-6 april 2011 i Halmstad, hotell Tylösand – diskussion om etiska regler för våra medlemmar, utbildningsdiskussioner. Svaren på vår medlemsenkät tog vi som hastigast del av. Jag räknar med att resultatet kommer att bli nyttigt och vägledande för styrelsens arbete. Vilka frågor tycker ni att SOI skall driva framöver och koncentrera sig på? Vi återkommer till enkäten senare i höst.
Valtider?
Att det snart är väl har väl knappast undgått någon. För oss som arbetar med offentlig upphandling kan valutgången till viss del påverka våra arbetsuppgifter framöver. Vad tycker då partierna om offentlig upphandling, är det en het potatis i slaget om väljarna? SOI har ställt tre frågor till riksdagspartierna.
Samtliga partier är överens om att offentlig upphandling är viktigt. Ett parti svarar att offentlig upphandling är ett viktigt instrument för att konkurrensen skall ske på lika villkor såväl nationellt som inom EU. Samtidigt säger samma parti att det är önskvärt att öka andelen närproducerad mat inom offentlig sektor. För mig blir det motsägelsefullt.
Samtliga partier ser också möjligheter att använda offentlig upphandling för att nå större strategiska/samhällspolitiska mål. Menar man det man säger så borde man ta tag i sin upphandlingsorganisation – har den fått en strategisk placering och ses den som en strategisk funktion?
Behov av statistik
Jag önskar att vi hade en minister som hade färsk statistik att luta sig mot när han uttalar sig om offentlig upphandling. I veckan läste jag att han inte var nöjd med antalet anbud vi fick in och de siffror han relaterade till var från 2006 och 2007.
Jag vill avslutningsvis uttrycka min glädje över att Nationella Upphandlingsstödet fått en chef som har praktisk erfarenhet av offentlig upphandling. Agneeta Anderson har ett förflutet som styrelseledamot i SOI. Runt 2000-talet arbetade vi tillsammans i styrelsen.
Agneeta var engagerad, kreativ och lyssnande och nu ser jag fram emot att få återuppta kontakten med Agneeta. Välkommen till jobbet!
Lisbeth Johnson