Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI’s styrelse – möt Susanne Ekman

1 december, 2011

susanne_ekman_1

– Hej Susanne, hur ser din vardag i upphandlingsvärlden ut?

– Jag arbetar ju som inköpschef och bolagsjurist på TioHundra, som brukar beskrivas som ett samverkansprojekt som syftar till att utveckla hälsa, sjukvård och omsorg utifrån den enskilda människans behov och önskemål. Det betyder att vi utvecklar nya samverkansformer så att människor inte skall kunna hamna mellan stolarna när det gäller landstingets respektive den kommunala verksamheten.
Vissa delar av verksamheten är konkurrensutsatt, men det viktigaste målet är att vården skall fungera för de enskilda individerna. God omsorg, god hälsa för medborgarna och att använda skattepengarna på ett sunt sätt är vårt fokus. En patient kanske inte behöver ligga på sjukhus om det finns bra vård på hemmaplan, eller omvänt, kanske behöver komma tidigare till sjukhus innan en sjukdom har utvecklats för långt.

Vardagen består rent praktiskt av en massa möten, interna och externa, med beställare, medarbetare, leverantörer, ofta baseras de på att någonting inte fungerar, att det finns problem som behöver lösas. Som direkta medarbetare har jag fyra duktiga inköpare. De behöver i allmänhet inte något direkt stöd men mer övergripande skall jag fungera som bollplank, kvalitetssäkrare och mentor. Två av mina medarbetare arbetar specifikt med upphandlingar, en har ansvar för avtalsdatabasen och en för beställningssystemet.

Men vi arbetar inte bara med egna avtal utan använder även SLL’s ramavtal och ibland även Norrtälje kommuns. Rent geografiskt är det en väldigt stor kommun, den täcker en tredjedel avlänets yta.

Jag sitter också med i styrgruppen för vissa av SLL’s ramavtal. Där fattas övergripande principiella beslut om vilka vägar vi skall gå och här finns SLL upphandling, de olika sjukhusen, folktandvård, primärvård etc. representerade.

– Hur ser din yrkesmässiga bakgrund ut?

– Jag har en jur.kand. från Stockholms universitet, skrev min uppsats om civilrätt, noga räknat om handelstullar. Sedan fick jag jobb med ett kvalitetsprojekt på Karolinska sjukhuset och i samband med dettafick jag i uppdrag att gå igenom leveransen av en upphandling som strulade och lyckades lösa situationen så att det fungerade både för leverantören och beställaren.

Detta fick mig att söka jobb på SLL Upphandling, med Christer Gripstedt som chef, där jag arbetade i fyra år som upphandlare, och lärde mig fantastiskt mycket. Efter ett antal år ville jag bredda min erfarenhet. Jag sökte mig först till  Huddinge kommun. Jag hade tänkt att därefter söka mig vidare till någon statlig myndighet, men det blev inte riktigt så. 2007 dök tjänsten som Inköpschef vid TioHundra AB upp och det verkade så intressant att jag och familjen flyttade till Norrtälje, där merparten av det dagliga arbetet utförs.

– Varför har du engagerat dig i SOI?

– Jag tycker att SOI är ett fantastiskt nätverk. Det är otroligt roligt att vara med och påverka utvecklingen. Det är viktigt att praktikernas synpunkter och vardag tas till vara. Tänk dig att arbeta i en liten kommun eller på en liten myndighet och aldrig ha kollegor att dryfta erfarenheter och problem med. Man behöver ett nätverk, man behöver utveckla sin kompetens.

Visst kan man bli frustrerad ibland, när man står inför problem som är svåra att lösa, men jag tycker att jag har världens bästa jobb. Det funkar, det är roligt!

– Och slutligen, vad gör du på din fritid?

– Jag gillar att snickra! Vi har ett året-runt-hus och ett fritidshus att ta hand om så sysselsättningen är i alla fall inga problem. Och jag har ett stort trädgårdsintresse. I år finns det fortfarande blommor i trädgården. Dessutom tränar jag på Friskis och Svettis. Och sedan har jag naturligtvis familjen, som den ständiga energipåfyllningen.