Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

22 februari, 2011

ordforarfeb11

Media får en allt viktigare roll för oss. Upphandlingsfrågorna syns allt oftare. Dagens Samhälle har fått en ny chefredaktör, som i en ledare skrivit hur viktigt han tycker det är att bevaka upphandlingsfrågorna. Tidningen har sedan årsskiftet publicerat ett flertal artiklar som berör vårt område. Rapport hade för någon vecka sedan ett inslag om en otillåten direktupphandling. Jag kan konstatera att media allt oftare hör av sig till styrelsen för att få SOI:s syn i olika ärenden. Denna uppmärksamhet leder förhoppningsvis till att vi får en allt mer strategisk roll i våra respektive organisationer.

SOI får allt oftare remisser att yttra sig över. Det är häftigt att se hur mycket som utreds inom vårt område. Ett problem är den arbetsinsats som behövs för att få fram föreningens yttranden. Styrelsens arbete bedrivs ju vid sidan om våra ordinarie arbeten, och hur intressant och spännande SOI-uppdraget än är, måste vi prioritera våra arbetsgivare. Nu hoppas jag att vi i fortsättningen, via vårt dialogforum, lättare skall få inspel från er alla till våra remissvar och i andra frågor där vi behöver stämma av era åsikter. Jag räknar med att vi på årsmötet får möjlighet att diskutera hur vi skall använda forumet på bästa sätt.

Nu har vi tvingats plocka bort anmälningsformuläret till årskonferensen från hemsidan. Det är fulltecknat, dvs. fler än 500 anmälda, och nu sätter vi upp de som vill anmäla sig på en reservlista. Kul att vi blir många i Tylösand men det är inte kul att tvingas säga nej till några.

Upphandlingsutredningen kommer att bli riktigt intressant att följa och påverka. På årskonferensen kommer Anders Wijkman att medverka. Innan dess hoppas jag att ni tar tillfället i akt att möta honom på de dialogmöten som genomförs runt om i landet. Styrelsen har också träffat utredningens sekretariat och framfört våra synpunkter om vilka frågor vi vill att utredningen prioriterar.

Nationella upphandlingsstödet har kommit igång med sitt arbete. Efter starten och formeringen 2009 har de nu producerat många vägledningar både för upphandlare och för leverantörer. Deras hemsida har mycket material och är det ett tag sedan ni var inne på den så kan jag rekommendera ett nytt besök. Den 18 mars arrangerar de en konferens för att presentera ”Förfrågningsunderlag för bättre affärer”, vilket är en av de senaste vägledningarna.

Och till sist:

Det är fortfarande inte försent att nominera till årets inköpare. Stipendieutskottet har bara påbörjat arbetet och visst har ni duktiga kollegor i er närhet? Hör av er till mig, helst på adressen lisbeth.johnson@halmstad.se.

Lisbeth Johnson