Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI i Almedalen 2011

20 juli, 2011

publik alme11

Den offentliga upphandlingen är i fokus mer än någonsin och det var fler än tio seminarier som behandlade upphandlingsfrågorna. Eftersom SOI var aktivt på sju av dessa passade man också på att förlägga sitt styrelsemöte till Almedalen. Fyra av styrelsens medlemmar var talare eller debattörer vid de välbesökta seminarierna.

styrelsedel alme11

Här följer några exempel från aktiviteterna.

På SKL Kommentus seminarium kring ämnet ”Upphandling – Politik eller Affärer?” den 4 juli diskuterades upphandling som redskap för politiska och affärsmässiga syften och om dessa strider mot varandra.

Medverkade gjorde Ilija Batljan, vVD Dombron, Carola Gunnarsson, Viceordförande SKL, Acko Ankarberg Johansson, Partisekreterare Kristdemokraterna, Lisbeth Johnson, Ordf Sveriges Offentliga Inköpare, SOI, Helena Rom, Upphandlingschef Solna Stad, Anders Wijkman, Utredare Upphandlingsutredningen 2011.

Några av synpunkterna som kom fram var följande;

– Viktigt att politikerna tar ett ansvar och är tydliga i vilka mål och syften man har
– Ofta blir upphandlingen ett självändamål, men det är viktigt att det blir ett av många verktyg
– Man diskuterade också hur dialogen mellan upphandlingstjänstemännen och politikerna ser ut, det är viktigt med samtal och workshops så att man får upp frågor, kvalitetsmål och verksamhetsutvecklingsperspektiv på bordet. Det går inte att ta bara på nämndmötena
– Var upphandlingsfunktionen har sin plats i organisationen är viktigt – den måste ligga nära de politiska besluten
– Politikerna måste också ta ansvar om man vill ’ta ut svängarna’ och pröva lagstiftningen inom t ex miljö/närodlat och inte lämna upphandlaren i sticket
– Man talade också om vikten av uppföljning och att man från början tänker på hur man vill och vad man vill följa upp, vanligt att politikerna vill följa upp sådant som man inte beställt
– Diskussion om hur man förbereder marknaden och skapar nya marknader med hjälp av upphandling, hur man hjälper nya företag utan att slå undan benen på dem om de blir av med kontrakt nästa gång, hur vi  hanterar att dessa företag kan bli föremål för uppköp av stora investerare, vilka ekonomiska konsekvenser detta får.
– I övrigt poängterade Lisbeth vikten av att ha god tid för förberedelser och att dialogen med verksamhetens beställare är en grundläggande förutsättning för att kunna göra bra affärer.
– Dessutom kom också vissa kommentarer om funktions- och innovationsupphandling – att våga mer.

På Upphandling 24’s heldag kring offentlig upphandling den 5 juli medverkade SOI’s representanter vid flera programpunkter och var också en av dagens värdar för arrangemangen.

madelene alme11

Vår ordförande Lisbeth Johnson, upphandlingschef i Halmstad, diskuterade kring hur offentlig upphandling kan göras tillgängligt för fler små företag. Madeleine Winbo, upphandlingschef i Varberg höll ett uppskattat föredrag kring hur man arbetar aktivt i Varberg just med att få med fler små företag i kommunens upphandlingar. Vice ordförande Gunnar Ståhlberg, upphandlingschef Landstinget Dalarna, berättade om det regionala serviceprogrammet i Dalarna och hur man nu börjat samverka för att få ett utvecklat näringsliv och en levande landsbygd i hela länet.

g stalberg almedalen 11 lill

Arrangemangen i Almedalen ger både tillfällen till att föra ut SOI’s arbete och upphandlingens betydelse, men är också en bra måttstock på hur den offentliga upphandlingen får allt mer uppmärksamhet och på vikten av att använda den på bästa sätt.

Ett besök i Almedalen är dessutom ett utmärkt sätt att förena nytta med nöje i sommarfagra Visby och något som kan rekommenderas för alla SOI’s medlemmar kommande år.