Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

22 februari, 2012

ordforarfeb12

Nu har SOI lämnat ytterligare ett remissvar till regeringen. Denna gång handlade det om EU:s förslag till direktiv för tjänstekoncessioner. Vi anser att förslaget inte innebär så stora förändringar i förhållande till den praxis som vi uppfattat blivit etablerad. Man följer i stort sett samma process som vid en vanlig upphandling frånsett möjligheten till överprövning. Vi tycker dock att även tjänstekoncessioner skall ske transparant och är därför positiva till förslaget. Det finns istället en del annat som vi kan ägna vår energi åt. EU:s förslag till nya direktiv för klassiska sektorn lämnar en del övrigt att önska. Här blir det om möjligt mer detaljstyrning än tidigare. De förenklingar som var aviserade har jag inte upptäckt. Jag har dock inte hunnit läsa hela förslaget än.

Samtliga våra remissvar publiceras på hemsidan så fort vi bara hinner med.

Jag märker att organisationsfrågor har kommit på agendan hos allt fler nu. Jag får en del mail med frågor om hur vi organiserar oss för att man själva håller på med en utredning. Jag hoppas att det leder till att upphandlingsfrågorna får en tydligare strategisk placering i allt fler organisationer.

Ett annat område som jag också tycker kommit i fokus nu är inköpsanalyser. Hur mycket handlar vi på avtal, vilken avtalstrohet har vi och vilka områden bör vi ha fler ramavtal på? Det är frågor som allt fler ställer sig. Det känns skönt att fokus inte hela tiden är på lagar utan att även innehållet/resultatet av vårt arbete kommit upp på bordet.

Styrelsen har påbörjat planeringen av upphandlingsdagen i Almedalen. Vi avser också att medverka på Kommek i Malmö i augusti. Det handlar om att synas på andra arenor än där vi själva är verksamma. Vi måste möta och ta diskussionen med exempelvis ekonomer och chefer om vad upphandling står för. Dessutom, att ha en kommunalekonomisk mässa utan att upphandlingsfrågorna kommer med, det går bara inte.

Innan det är dags för Almedalen och Kommek skall vi dock genomföra en årskonferens i Karlstad. Jag hoppas att vi ses där. Vi är redan över 500 deltagare men det finns plats för fler.

Lisbeth Johnson