Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Daniel Moius – ny medlem

25 januari, 2012

daniel moius small

Daniel Moius är känd för många av SOI’s medlemmar. både från tiden som jurist på Konkurrensverket och från arbetet med Upphandlingsstödet på Kammarkollegiet. Sedan några månader arbetar han som chef på Enheten för upphandling och konkurrens, på Stockholms stads stadsledningskontor. Stadshuset är en fantastisk arbetsmiljö, där Daniel sitter med utsikt över Klara sjö.

På Enheten för upphandling och konkurrens arbetar man i första hand med inriktningsmålet om att öka valfriheten, men ett effektivt upphandlingsarbete är även en viktig del i stadens mål för ökad ekonomisk hushållning och sänkt skatt. Långsiktigt är målsättningen är att utveckla en upphandlingsverksamhet i världsklass, att bli den bästa upphandlings- och inköpsorganisationen i Sverige.

– Berätta lite mer om verksamheten.

– För det första skall vi utifrån stadens policys ansvara för att upphandlingsarbetet gynnar en långsiktigt hållbar utveckling, att det ger utvecklingsmöjligheter för de små och medelstora företagen, vi skall värna god konkurrens och utveckla innovationsupphandling.

Stadens konkurrenspolicy innebär att alla verksamheter som inte innebär myndighetsutövning eller strategisk ledning skall kunna konkurrensutsättas och i dag har man nått upp till att ha externa utförare i 36 % av de möjliga verksamheterna, en mycket stor förändring under det senaste decenniet och i pengar motsvarar det 14 miljarder kronor per år. Den avknoppningsverksamhet som påbörjades efter det senaste regimskiftet i Stockholm har legat nere de senaste åren, framför allt på grund av värderingsproblematiken, men Daniel tror att den kommer att ta fart igen.

– Den andra viktiga uppgiften är att ge stöd till stadens nämnder och bolag i arbetet med att utveckla den decentraliserade upphandlingsverksamheten. Inte minst gäller det beställarrollen. Bland stadens drygt 40.000 medarbetare finns kanske runt 1.700 chefer och det är ju egentligen beställarna som är projektägare och att de ges möjlighet att utveckla sin kompetens är därmed mycket viktigt.

Daniel nämner också att fokus, utifrån den ökade konkurrensutsättningen, flyttas allt mer från verksamhetsstyrning till kontraktsstyrning. Man måste se till att kärnåtagandena fungerar och staden har också satt fingret på problematiken kring uppföljning, inte minst utifrån uppmärksammade skandaler på senare tid. Och det är en utmaning att genomföra strukturförändringar i en stor organisation, där man inte har personlig kontakt med alla olika verksamheter.

– Den tredje viktiga uppgiften för enheten är att initiera och driva utvecklingsprojekt och här pågår stora saker just nu. Ett intensivt arbete har påbörjats för att hela upphandlings- och inköpsprocessen skall vara elektronisk och därmed ge en kraftig effektivisering i verksamheten. Här ingår också att hela upphandlingsdatabasen byts ut. Detta är en avgörande del om man skall nå målen att vara ledande inom inköp och upphandling.

– Och varför har du nu blivit medlem i SOI?

– För mig känns det viktigt att SOI finns, som en samlad röst som kan möta upphandlingens alla utmaningar. Att vara upphandlare i dag innebär att måste besitta multikompetens. Upphandlarens status måste höjas och upphandlaren skall vara involverad i hela inköpsprocessen. Så utifrån mina nya arbetsuppgifter så känns det rätt och naturligt för mig att vara medlem. Och vi är också ett antal medarbetare som åker till årskonferensen i Karlstad.

– Och i den mån du har fritid, vad gör du då?

– Att ha två små barn innebär att familjen fyller en stor del av ens tid. Men vi tycker om att resa och vi gillar bergsklättring och är dessutom aktiva i flera olika föreningar.

– Mycket välkommen till SOI, vi ses på årskonferensen i Karlstad!