Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI’s styrelse – möt Birgitta Enzell

25 januari, 2012

birgitta enzellsmall

– Hej Birgitta, hur ser din vardag i upphandlingsvärlden ut?

– Jag har ju arbetat länge på Sjöfartsverket med upphandling, men just nu pågår en stor omorganisation som innebär att vi skapat en servicefunktion för flera myndigheter, i första hand för LFV (Luftfartsverket) och Sjöfartsverket, men med förhoppningen att fler myndigheter skall vilja nyttja våra tjänster. Det innebär ju att vi måste vara duktiga i det vi gör och att vi bidrar till att skapa kvalitet och kostnadseffektivitet. Det är inte alls bara upphandling utan en rad olika tjänster som skall ingå i servicefunktionen, exempelvis dokumentadministration, ekonomi, HR/lön, tryckeri, reception/växel, resetjänst, kontorsservice, fastighetstjänst etc. Organisationen är inte klar men för mig innebär detta att jag numera är anställd av LFV, som i dag är ungefär lika stora som Sjöfartsverket, med ca 1350 anställda. LFV har varit större tidigare men handhavandet av flygplatserna har ju överlåtits på Svedavia.

Till stor del arbetar jag med tjänsteupphandlingar, alltifrån konsultupphandlingar, till väldigt specifika saker som sjömätningstjänster och räddningshelikoptrar, men det kan också vara lite mer vardagliga saker, som reseupphandlingar och olika typer av varuupphandlingar. Däremot upphandlar jag inte fartyg, annars har vi ju en hel del sådana, alltifrån isbrytare till arbetsfartyg och lotsbåtar.

I vårt uppdrag ingår ju att hålla farleder öppna och säkra. När vi underhåller Trollhätte kanal så stoppas all fartygstrafik och den töms på vatten. Då sätter vi in 400 man, så att det går undan och då är det viktigt att allt fungerar och att vi håller tiden. Muddringar utförs oftast i samverka mellan oss och den aktuella kommunen.

Vi svarar ju också för all räddningsverksamhet i luft och vatten, vilket bland annat inneburit att vi köpte upp Norrlandsflyg, för att säkra helikoptertillgången. Och vi svarar för sjömätningen och att våra sjökort är korrekta.

Vi har alltid mycket att göra i upphandlingsverksamheten och det kan så klart vara pressande men det är samtidigt ett jätteroligt jobb, med så många olika uppdrag och alltid mer att lära sig.

– Hur ser din yrkesmässiga bakgrund ut?

– Tidigare arbetade jag många år på landstinget i Östergötland och trivdes jättebra, men i samband med en omorganisation kände jag att det var dags att testa något nytt. Bägge arbetsplatserna har gett möjligheter till vidareutbildning, jag var gymnasieekonom från början men har byggt på med SILF-kurser och avtalsjuridik på universitetet, har studerat offentlig upphandling och även påbyggnadsutbilning  i offentlig upphandling på fakultetsuniversitetet.

För affärsmannaskapet är det bra att titta på vad man kan göra med lagen, man utgår från affärsnyttan, inte från lagtexten. Vi har haft flera praktikanter hos oss, som gått sista delen på sin KY-utbildning och några har faktiskt fått anställning hos oss sedan. Att satsa på offentlig upphandling är att satsa på en bra och spännande karriär (vilket inte alla tror).

– Varför har du engagerat dig i SOI?

– Vi arbetar med viktiga frågor i SOI. Vi är med och påverkar utredningar och beslut samt verkar aktivt för utvecklingen av offentlig upphandling, vi sprider information om yrket. Genom SOI får vi ta del av hur andra upphandlare har det, deras erfarenheter, problem och problemlösningar. Det är ett fantastiskt nätverk. SOI möter respekt och det känns som att medlemmarna tycker att SOI blir alltmer viktigt.

Jag skulle önska mig ännu fler regionala aktiviteter. Men det är svårt att klara ideellt arbete när man alltid är i tidsbrist. Det krävs entusiaster som orkar puffa på och dra lasset. Men upphandlarjobbet blir allt tuffare, det behövs nätverk, erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. Rent egoistiskt uttryckt så får jag ju också möjlighet att utveckla mig, genom mitt engagemang i SOI.

– Och slutligen, vad gör du på din fritid?

– Ja, den tycker jag om! Jag är glad och positiv till min läggning och tycker om att vara aktiv. På vintern åker jag så mycket slalom jag hinner och är också engagerad i handikappidrott, bland annat för synskadade. Arbetar med lägerverksamhet och tävlingar, till exempel i Östergötlands Handikappidrottsförbund och har också suttit med i Alpina kommittén. Jobbar just nu med att förbereda ett läger i Idre för synskadade. Man är deras ögon så att säga. Det är ingen ”tycka-synd-om” verksamhet, men den ger väldigt mycket tillbaka.

Men vi är också husvagnsentusiaster, ligger i skärgården på sommaren, vi har ju fin skärgård här utanför Norrköping, och i fjällen på vintern. Och som så många andra så gillar vi naturligtvis att umgås med vänner, barn och barnbarn.