Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

20 juni, 2012

ordforarmidsommar12

Vill ni nätverka?

Ni har väl inte missat att föreningen i årets budget avsatt pengar för att kunna stödja lokala/regionala nätverksaktiviteter. Vi vill stimulera till att det bildas olika nätverk för våra medlemmar. Det är många medlemmar som efterlyser kontakter med kollegor som arbetar i närheten eller med likartade upphandlingar. Styrelsen klarar dock inte att få igång nätverken. Det är upp till er att ta tag i detta. Vi har nu fått in en ansökan från västra Sverige och en ansökan är på gång från SOI Norr. På styrelsemötet i mitten på augusti kommer styrelsen att ta beslut om stöd till aktiviteterna. Har ni bra idéer, sätt ihop en ansökan, skicka in den och ta vara på möjligheten att få ekonomiskt stöd till aktiviteten.

Ni som är nyfikna och intresserade av certifieringen kan nu hitta information på vår hemsida. I höst kommer fler möjligheter till certifiering. Läs på och känner du dig mogen att ta steget och vill ha få ett bevis på din kompetens, kolla upp finansieringsmöjligheterna med din arbetsgivare och om det blir klartecken sök. Jag hoppas på många ansökningar.

Senaste tidens snackis har varit KKV:s yttrande till Förvaltningsdomstolen över inköpscentralers arbetssätt. Jag har fått många mail och samtal om detta. Oavsett utgången i pågående rättsprocess så kan jag konstatera att många upphandlingschefer/upphandlingsansvariga i kommuner och landsting/regioner anser att hittillsvarande arbetssätt inte är lämpligt.

Thomas Karlsson Falun Borlänge-regionen AB, Johan Almesjö Inköp Gävleborg och jag själv har nu gemensamt tagit beslut att inte längre delta i SKI:s referensgruppsarbete. Vi hoppas att arbetssättet förändras i närtid, det behövs för att säkra förtroendet i framtiden. SKI fyller en viktig roll men det krävs lyhördhet från organisationen för ett bra samarbete med upphandlande myndigheter.
Jag är också uppriktigt ledsen över den diskussion som handlar om upphandlingschefers/upphandlingsansvarigas bevekelsegrunder för ställningstagande om att använda sig av inköpscentraler eller inte. Lite förenklat uttryckt så har framförts att vi inte agerar för vår arbetsgivares bästa utan försvarar egna revir. Jag är för min del övertygad om att vi har våra arbetsgivares bästa för ögonen. Vi gör överväganden inför varje upphandling om vad som är det bästa sättet att genomföra uppdraget på. Då handlar det både om innehållet i upphandlingen och om man ska göra den själv, tillsammans med annan myndighet eller använda en inköpscentrals upphandling. Om KKV:s inställning också blir domstolens utslag, är det givetvis en svår motgång inte minst för SKI. Men det kan inte få vara skäl nog för att ta till de brösttoner som vi nu får ta del av och ansträngningar för att runda upphandlingsansvariga. Vilket är det långsiktiga syftet egentligen? I normal affärsverkssamhet är det inte särskilt framgångsrikt att skylla bristande framgång på kunderna. Det bör gälla även på detta område. Spegeln borde i stället få komma till användning.

Nu skall jag snart ta lite ledigt men innan dess blir det en resa till Almedalen. I år är det ännu fler seminarier än tidigare som handlar om offentlig upphandling. Det skall bli spännande att följa debatterna och delta i några. Upphandling som strategiskt verktyg, direktupphandlingsgräns, affärsmässighet m.m. är teman i år.

När semestern är över är det dags att ladda för KOMMEK men innan dess återkommer jag med en hälsning från Visby.

Till dess vill jag önska er en Glad midsommar och jag hoppas att vi slipper regn i snapsen i år.

Lisbeth Johnson