Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI 3 juli i Almedalen

20 juni, 2012

publik alme11

Upphandlingsfrågorna fortsätter att ta alltmer plats i den offentliga debatten. Här följer dels en presentation av ”Upphandling Almedalen”, den 3 juli, där SOI är medarrangör, dels några andra arrangemang med koppling till offentlig upphandling

Den 3 juli bjuds det på Gotlands museum på en serie öppna seminarier med fokus på offentlig upphandling. Arrangör är Upphandling 24 tillsammans med ett antal partners, däribland SOI. Mellan klockan 10 och 11 på förmiddagen håller SOI i programmet.

Föredrag, debatter och utfrågningar finns på agendan. Missa inte denna kunskapsspäckade dag med utmärkta möjligheter till nätverkande. Varmt välkommen, hoppas att vi ses i Almedalen!

08.00 Colligio

09.00 Räkna med kvalitet i vård och omsorg - hur blir vi bättre på kravställning och uppföljning
På senare tid har kvalitén i upphandlad vård och omsorg varit i fokus.Ofta förknippas bristande kvalitet med upphandlingar där enbart priset utvärderas. Men hur ser sambandet mellan pris och kvalitet egentligen ut; borgar ett högre pris för bättre kvalitet? Eller handlar det mer om hur kraven formuleras och sedan följs upp?

Ställ dina frågor om kravställning och uppföljning i upphandlad vård och omsorg till Upphandlingsstödets experter och panelen.

Upphandlingsstödet vid Kammarkollegiet

10.00 Inköp och upphandling som en strategisk fråga
Vad innebär det att vara strategisk i sitt upphandlingsarbete?
Sveriges Offentliga Inköpare, SOI

11.00 Sveriges är bäst i Europa på upphandling
Utifrån flera perspektiv är Sverige framstående när det gäller offentlig upphandling i Europa. För att vidmakthålla och utveckla en väl fungerande offentlig marknad krävs dock åtgärder inom flera områden.

1. Konkurrensen påverkas negativt genom långa handläggningstider i domstolar, riggade förfrågningsunderlag och för få anbudsgivare
2. Kontrollen av genomförda upphandlingar brister p.g.a. låg förståelse och knappa resurser
3. Bristande politisk vilja leder till missriktade statliga initiativ, dålig lokal styrning och ineffektiv förvaltning

Hur ska Sverige ta sig an dessa utmaningar och leda utvecklingen av offentlig upphandling i Europa?

Daniel de Sousa, Fredrik Tamm, Dan Frödén

Föreningen Sveriges Offentliga Leverantörer (FSOL)

12.00 Kan offentliga inköp bidra till hållbar IT och motverka sociala problem i IT-industrin?
IT-utrustning är en av de ekonomiskt största produktgrupperna inom offentlig upphandling och ett område där mänskliga rättigheter kränks och miljöregler nonchaleras i leverantörskedjan.

Upphandlare, miljöchefer och IT-chefer behöver samverka och ställa krav på både miljö och socialt ansvarstagande över produkternas hela livscykel. Hållbarhetskraven börjar redan vid tillverkningen utomlands,fortsätter under användningsfasen och bör också väga in återanvändningspotentialen i produkterna när de fasas ut. I dag skrotas stora volymer IT-utrustning som skulle kunna användas i ytterligare många år. Det handlar om ett omfattande resursslöseri som påverkar miljön negativt. Ytterligare en viktig fråga är på vilket sätt produkterna till slut återvinns och skrotas. Men hur ska hållbarhetsaspekterna vägas in rent konkret vid inköp? Hur följs CSR-kraven upp och hur säkras en ansvarsfull hantering av utrustningen när den fasas ut? Det är några frågor som kommer att belysas under seminariet.

TCO Development

13.00 Förbättra affärerna genom dialog
Målet med en offentlig upphandling är att uppfylla de krav och önskemål som beställande myndighet har samt att ge tänkbara leverantörer bästa möjlighet att lägga anbud som uppfyller dessa krav och önskemål till ett konkurrenskraftigt pris. För att en upphandlande myndighet ska kunna genomföra en lyckad upphandling, är det helt avgörande att myndigheten känner till vad marknaden har att erbjuda. Ett sätt att få del av marknadens kunskap är att föra en dialog med leverantörerna vilket också minskar risken för överprövningar.

Leverantörssamverkan inför upphandling – 15 min.
Ted Ekman, Almega
Hinder och möjligheter ur det offentligas perspektiv - 15 min
Praktiska goda exempel ur ett leverantörsperspektiv- 15 min
Ingvar Andersson, Sodexo

Almega

14.00 Företagarna
Det är mycket fokus på att få fler små företag att delta i offentlig upphandling. Vid seminariet kommer det föras en diskussion kring hur situationen ser ut för de små företagen och även kring olika initiativ som tagits för att skapa förutsättningar för att fler små företag ska delta. Hur går det? Och hur kommer vi vidare?

Medverkande:
Anders Josephsson, politiskt sakkunnig Socialdepartementet
Lisbeth Johnson, ordförande Sveriges Offentliga Inköpare (SOI)
Claes Ljungh, generaldirektör Kammarkollegiet
Ulrica Dyrke, upphandlingsexpert Företagarna
Livsmedelsverket anordnar debatt om matglädje för äldre den 2 juli. Miljöstyrningsrådet är den 4 juli värd för en debatt kring hållbar livsmedelsupphandling. Panelen är inte klar, men räkna med ledande politiker och representanter från organisationer..

***

Den 2 juli presenterar Offentliga Affärer tillsammans med Advokatfirman Lindahl och fackförbundet Vision en eftermiddag med många intressanta talare på programmet. Gunnar Stålberg från SOI deltar i den avslutande debatten.

Kl. 15.30 arrangeras ett samtal kring hur vi ställer krav på miljö och sociala hänsyn i offentlig upphandling. Vilka svårigheter och möjligheter finns med att ställa miljökrav och sociala krav och samtidigt ta hänsyn till den fria handeln, utan att villkoren blir oproportionella och diskriminerande mot leverantörer från exempelvis andra länder?

Medverkar gör
Carola Gunnarsson, 3:e vice ordförande SKL och oppositionsledare i Sala kommun
Monica Sihlén, projektledare Miljöstyrningsrådet
Lena Johansson, Generaldirektör Kommerskollegium
Eva-Maj Mühlenbock och Olof Hallberg, Advokatfirman Lindahl

Affärsmässig upphandling
En timme senare får vi lyssna till Agneeta Anderson, avdelningschef på Kammarkollegiets Upphandlingsstöd, Eva Wegsjö-Sande, inköpschef Renova samt advokat Nathalie Svensson från Advokatfirman Lindahl som kommer att berätta hur vi säkerställer affärsmässigheten i offentliga upphandlingar.

Vad är en affärsmässig upphandling? Vilket är det grundläggande målet med upphandlingen och kan en helhetssyn bidra till bättre upphandlingsresultat? Påverkar kraven som ställs det som levereras? Har upphandlarens status också betydelse för resultatet?

Debatt avslutar eftermiddagen
Vi avslutar med en debatt kring det pågående arbetet med att förbättra upphandlingsreglerna.

Hur väl kommer EU:s direktivförslag till rätta med de problem inom offentlig upphandling som har påtalats från upphandlare och företag?
Vilken kritik har framförts? Vilka är de eventuella sidoeffekterna av de nya reglerna? Leder reglerna till ökade kostnader i enskilda upphandlingar? Vad kommer reglerna för de små och medelstora företagen att innebära för de stora etablerade företagen? Med mera…

Medverkande:
Anders Wijkman, Upphandlingsutredningen
Mathias Sylwan, förbundsjurist SKL
Christina Möll , jurist Europakontoret
Gunnar Stålberg, upphandlingschef Landstinget Dalarna
Annika Strandhäll , förbundsordförande Vision
Helena Rosén Andersson och Anders Nilsson, Advokatfirman Lindahl

Platsen är Wisby Strand Congress & Event, Strandgatan 4, i lokalen Viklau på plan 2.

Miljömärkning Sverige (Svanen) frågar sig den 4 juli om politiken hamnat i baksätet vad gäller hållbart byggande och grön upphandling.
Idag är det byggbranschen som leder utvecklingen mot energieffektiva bostäder med en sund inomhusmiljö. Regeringen kritiseras för att vara passiv. Bostadsminister Stefan Attefall - har politiken hamnat i baksätet? Hur ställer vi om till ett hållbart byggande? Vad krävs - piska eller morot?
4 juli klockan 10:50–11:30
Plats: Sessionssalen, Science Park, Strandgatan 1, Visby

Onsdag 4 juli kl 10-11
Skolmatens pris – hur billigt får det bli?
Det ställs stora krav på skolmaten att vara nyttig, vällagad, ekologisk, varierad, säker och inte minst god. Räcker dagens låga kostnadsnivå?
Medverkar gör Annika Unt Widell, projektledare Skolmatens Vänner och Axel Hansson, expert på offentlig upphandling LRF.

6 juli. Offentlig sektor är en storkonsument av livsmedel och har därför stor makt att påverka. Livsmedelsprodukter med liten miljöpåverkan och gott djurskydd kan efterfrågas genom upphandling. Välkommen till en debatt med ledande politiker och experter som vill hitta nya lösningar. Moderator: Peter Wenster, SKL. Debattdeltagare: Matilda Ernkrans (S), Staffan Danielsson (C), Anders Wijkman, upphandlingsutredningen, Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen. Plats: Gotlands museum, Strandgatan 14, kl 13.