Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Pia-Britt Hildebrand i SOI:s styrelse

29 maj, 2012

piabritttylo

Pia-Britt Hildebrand tillhör veteranerna i SOI:s styrelse, är dessutom sammankallande och drivande i Konferens- och aktivitetsutskottet (KAU), som har ansvaret för SOI:s årskonferenser. Hon tror själv att hon suttit i styrelsen sedan 2004, men är inte riktigt säker. Hon är också upphandlingschef på Landstinget i Värmland, avdelningen heter egentligen Upphandling och avtal.

På den tiden var 2004 års direktiv, som reglerar den offentliga upphandlingen, helt färska, diskussionerna kring den goda affären fanns knappast utan det var lagar och paragrafer som var i centrum i debatten. Upphandlarna var pressade.

Nu är läget ett annat, upphandlarna har flyttat fram sina positioner, SOI har vuxit betydligt och tagit en helt annan plats i samhällsdebatten, menar Pia-Britt.

Något som också är glädjande är det ändrade fokus som gör att man i dag tittar på hela anskaffningsprocessen. Upphandlingsuppdraget har vidgats, avtalscontrollers är nu en nytillkommen grupp, med uppdrag att vårda och följa upp avtal.

– Jag brinner för att vidga inköpstänket i hela organisationen, säger Pia-Britt. Det räcker inte med system och nyckeltal, det krävs människor med kunskap och engagemang också. Och det krävs en helhetssyn i organisationen, man kan inte vara strategisk bara inom vissa delar. Roligt också att man i Värnamo gjort en förvaltning av upphandlingsorganisationen, skall bli intressant att se resultatet av detta.

SOI:s nya certifiering visar ju också detta. De olika delarna i certifieringen, juridik, ekonomi, organisation, affärsmannaskap och analys/kommunikation, bör ju allihop finnas i en upphandlingsorganisation. Däremot måste inte varje enskild individ behärska alla delarna. Men certifieringen ger en bra bild av den kompetens som skall finnas i organisationen. Det har varit väldigt bra att ha med professor Björn Axelsson i arbetet, hans kunskaper har gjort att vi inte behövt uppfinna hela hjulet själva.

– Hur ser din vardag på jobbet ut? Hinner du ta hand om några upphandlingar själv?
– Jag hanterar en del av tjänsteavtalen. Allt behöver inte upphandlas, det kan vara regionavtal också. Läkemedelsförsörjning och köpt specialistvård är exempel på sådant jag hanterar. Men en hel del av arbetet går ut på att stötta våra upphandlare och avtalscontrollers, att vara med i problemlösningsarbetet, att se till så att alla får rätt stöd och rätt utbildningar. Vi måste vara tillåtande, låta medarbetarna prova nya saker och ta ut svängarna.

– Och ditt långvariga engagemang i SOI, vad ligger bakom det?
– Jag har varit intresserad av att driva hur upphandlarens roll och vardag kan förändras, av hur man skapar nätverk, mötesplatser och bra utbildningskoncept. Man skall veta att det finns kamrater därute, som man kan diskutera och ha trevligt med. Och så långt har det varit väldigt bra och läroroka år!

pia_britt alme

– Och när du inte arbetar, vad gör du då?
– Familjen är det viktiga. Vi har tre barn, flickan är yngst, 15 år gammal och bor hemma. Hon och jag har ett stort gemensamt hästintresse. Vi mår bra både fysiskt och psykiskt av ridandet och arbetet med hästarna. Dessutom trivs jag väldigt bra i skog och natur.