Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI’s styrelse – möt Gunnar Stålberg

19 mars, 2012

g stalberg almedalen 11 lill

Gunnar Stålberg räknas till de tunga namnen i upphandlingssverige. Förutom att vara upphandlingschef i Dalarna, vilket han varit i tjugo år, så är han vice ordförande i SOI, där han dessutom är kassör och sitter med i redaktionsutskottet och stipendieutskottet. Gunnar sitter också med i Konkurrensverkets expertråd för upphandlingsfrågor och i SKL’s referensgrupp för upphandlingsfrågor.

Dessutom är Gunnar en efterfrågad föredragshållare, debattör, intervjuoffer och moderator och på fritiden musiker, i första hand sångare och basist men han trakterar även ett flertal andra musikinstrument.

När jakten på en chef för den nya samlade statliga ramavtalsupphandlingen på Kammarkollegiet var i full gång för ett par år sedan var Gunnar Stålberg ett hett förslag för många. Då Upphandling 24 frågade om han skickat in sin ansökan än svarade han dock;

– Nej, det kommer jag inte heller att göra. Det är för stort. Jag är fullt nöjd med det jobb jag har nu.

I landstingens upphandlingsnätverk, LfU, har Gunnar i perioder också varit mycket engagerad. Här är bland annat framtagande av nationella mallar och utvärderingsmodeller för upphandling av dyrbar medicinteknisk utrustning en viktig fråga. I en intervju för SAMTIT, nätverket Svensk Användarförening för Medicinsk Teknik och IT, sade Gunnar att målet med upphandling är den goda affären, vilket för oss innebär att ”välja rätt i stället för att gissa fel”.

Gunnar har också en förmåga att uttrycka sig så att åhöraren minns poängen i det sagda. Om livsmedelsupphandling sade han härom året i Almedalen; ”Upphandla en mätt mormor – inte matleveranser!” Och om funktionsupphandling; ”Det är hålet i väggen vi behöver, inte borrmaskinen”.

I Dalarna är Gunnar just nu också mycket engagerad i Dalarnas Regionala Serviceprogram, närmare bestämt den del som arbetar med att söka nya vägar för att utveckla den offentliga upphandlingen så att den även gagnar regional och lokal samhällsutveckling.

– Hur ser din vardag ut?

– För mig är det viktigt att även fortsätta med att göra upphandlingar, inte bara vara chef. Man måste vara praktiker också. Det kan vara medicintekniska upphandlingar, hälso- och sjukvårdstjänster etc, i princip alla sorters upphandlingar som hör till landstingets verksamheter.

Och för att förbättra avtalen tycker Gunnar att det behövs flera aktörer på marknaden.
– Grunden för att få bra villkor i en bra affär, det är ju att det finns konkurrens, det är viktigt att få marknaden att slåss om att vinna våra affärer. Det som är viktigt är dialogen och kommunikationen med vårdens företrädare så att man får fram vilka deras krav är. För det handlar ju om funktionen på preparaten vi handlar, det är absolut inte bara en prisfråga, säger Gunnar Stålberg.

– Varför har du engagerat dig i SOI?

– Målet med SOI’s verksamhet tilltalar mig oerhört och här finns en stor potential för att skapa utveckling. Och det är ju så roligt dessutom. jag tycker om att tala med folk och att föra en dialog. Det gäller även med politiken, det är en dialog som växer allt mer.

– Och hur ser livet utanför arbetet ut?

_mg_3232

– Jag älskar ju musiken, spelar med bandet Pop Nix, men spelar också för mig själv, ibland både morgon och kväll. Antingen spelar jag bas till något inspelat eller så blir det en låt på mitt keyboard. Och det finns ju roligare musik än den i Melodifestivalen.

Tidigare var jag också engagerad i Caravan Club och utvecklingen av campinglivet. Mängden familjer i Caravan Club är idag 30.000, mer än en tredubbling från när jag kom med. Även om jag inte är med i arbetet längre så följer jag med i det som händer.

– Jag kombinerade intressena härom året, genom att göra en återresa med husvagnen och återse många av dom dansbanor där jag spelade i min ungdom. Det var en härlig upplevelse.