Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

19 mars, 2012

ordforarmars12

”Lysande utsikter” - Offentlig upphandling i rampljuset
Nu är det dags för årskonferens igen, i år under rubriken ”Lysande utsikter”. Jag ser fram emot en givande konferens med många intressanta föreläsare men det allra viktigaste för mig är samtalen och diskussionerna med deltagarna. Även detta år sätter vi rekord i antalet deltagare och vi kan konstatera att offentlig upphandling kommit i rampljuset – vi har onekligen lysande utsikter att göra skillnad.

En årskonferens innebär också att göra bokslut av föregående år och staka ut färdriktningen för kommande år. Jag räknar med spännande diskussioner och kreativa inlägg till stöd för styrelsens fortsatta arbete.



Årets bokslut
En summering av det år som gått skulle för SOI:s del kunna sammanfattas i följande tre punkter:

Medlemsnytta. Nu kan våra medlemmar genom certifieringen få ett bevis på sin kompetens och inte bara ett intyg vilka kurser/utbildning man har. För mig består kompetens av att ha kunskaper men också vilja och förmåga att hantera situationer som jobbet kräver, dvs. att nyttja sin kunskap på ett för verksamheten smart sätt. Då kunskap är en färskvara eftersom förutsättningarna förändras hela tiden planerar vi också för uppdateringar av certifieringen löpande.

Bilden av offentlig upphandling. SOI börjar finnas på olika och för oss inte helt vanliga arenor. Almedalen och Kvalitetsmässan är exempel på detta. Det är viktigt att vi sprider kunskap om vad offentlig upphandling/inköp står för och att vi slår hål på alla myter som finns. Det är genom kunskap och visat bra jobb som vi vinner respekt.

SOI påverkar. SOI:s kompetens och erfarenhet efterfrågas. Vi deltar nu i tre utredningar/arbetsgrupper som regeringen tillsatt. Vi är en etablerad och respekterad remissinstans.

SOI i framtiden? Vilka utmaningar står SOI och våra medlemmar inför?

Detta kommer att vara en punkt på konferensen. Vad vill vi med föreningen? För att kunna fortsätta på den valda vägen måste vi alla hjälpas åt. Vi måste bli fler aktiva som kan representera SOI och som med stolthet säger att man är medlem i SOI.

Hur blir vi attraktiva för alla nya medarbetare som kommer till upphandlingsavdelningarna? Det är dags även för SOI att börja fundera över hur man skall hantera att många medlemmar går i pension och diskutera hur vi säkerställer återväxten.

Hur får vi till ett utökat nätverkande? Vid förra årsmötet fick styrelsen i uppdrag att utreda frågan om bildandet av en chefsektion. En medlem hörde nyligen av sig och frågade om det fanns något nätverk i Stockholmsregionen för dem som inte har kommuner som arbetsplats.

Hur kan vi som förening medverka till att våra medlemmar kan få nya kontakter och diskussionspartners? Är det möjligt att utse kontaktpersoner i olika delar av Sverige som kan bidra till att stärka SOI regionalt och lokalt? Skall vi som är lite äldre och mer erfarna ställa upp och vara mentorer åt de mer färska upphandlarna? Skall SOI kunna vidmakthålla och helst stärka sin position måste vi vara fler som delar på arbetet. Ni som vill dra ert strå lite mer handfast till stacken, hör av er!

Nu har vi tvingats tacka nej till att medverka i Miljöstyrningsrådets referensgrupp. Det är ett exempel på att vi behöver vara fler som kan och är villiga att ta på sig sådana uppdrag.

Innan jag åker till Karlstad och årskonferensen skall jag delta i Upphandlingsutredningens expertgruppsmöte på fredag. Det är första mötet efter det att remissvaren kom in. Det skall bli spännande att delta i det fortsatta arbetet. Anders Wijkman kommer till Karlstad och berättar mer om detta.

Väl mött i Karlstad - och till dess, fundera över vad Sola i Karlstad egentligen står för!

Lisbeth Johnson