Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

26 november, 2012

ordforartestrull

Upplopp

Nu börjar det närma sig upploppet för Anders Wijkmans upphandlingsutredning. I början på mars kommer slutbetänkandet. Jag räknar med att han kommer att lägga ett antal intressanta förslag på regeringens bord. SOI:s fem prioriterade områden har så här långt behandlats positivt. De områden som vi prioriterade var: ökade möjligheter till förhandling, möjlighet till att handla lagligt under en överprövningssituation, höjd direktupphandlingsgräns, översyn av ramavtalsreglerna och behovet av statistik.

Upphandling24 är en tidning som är en medlemsförmån för oss i föreningen. Ändå händer det att säljare ringer för att få medlemmar att teckna en prenumeration på tidningen, detta trots att man alltså redan har den. Tyvärr har inte säljarna koll på vilka som är medlemmar i SOI trots att vi vid upprepade tillfällen krävt att de ska ha det. Det är alltså upp till oss själva att känna till att tidningen är en medlemsförmån.

Vid senaste styrelsemötet bestämdes datum för certifieringar under 2013 Jag vill än en gång poängtera vilken styrka det är för en upphandlare att ha en certifiering som bevis på sin kompetens. På vår hemsida kan ni läsa mer om vad en certifiering innebär och vilka datum som gäller för 2013. Ta till vara på möjligheten att få ett bevis på din kompetens.


Programmet för årskonferensen 2013 börjar bli klart. I närtid kommer inbjudan att skickas ut. Jag hoppas ni tycker att det är ett intressant program som gör det väl värt att åka till Västerås.

Föreningens kansliavtal går ut våren 2013 och styrelsen håller på att utvärdera de inkomna anbuden. Styrelsen har också tagit beslut att ”fräscha upp” hemsidan.

Jag har informerat valberedningen att jag vill att någon annan tar över ordförandeklubban efter årskonferensen i vår. Jag har haft fem mycket intressanta år och har ett år kvar på min mandatperiod men känner att det nu är läge för någon annan att ta vid. Det är inget beslut som kommit hastigt på. Styrelsen har känt till mina planer sedan i våras. Direkt när jag blivit omvald informerade jag dem om att det snart var dags för mig att lämna uppdraget. Nu är det upp till er att avgöra vem som skall företräda föreningen i fortsättningen. Utöver ett fyllnadsval som ordförande kommer årsmötet att välja ledamöter i styrelsen, revisorer och valberedning.

Jag vill alltså avslutningsvis återigen uppmana er att påverka vilka som ska representera SOI kommande år. Titta er omkring, fundera vilka som är lämpliga som styrelseledamöter, ta kontakt med valberedningen och lämna förslag/nominera.

Årsmötet är också ett tillfälle att påverka föreningens utveckling via motioner. Visst finns det något ni tycker vi skulle ta tag i – skriv en motion. De senaste åren har det i mitt tycke varit för få motioner.

Årets inköpare är en annan punkt som kommer upp på årskonferensen. Jag är inte för att kvotera priset - inte i något avseende - men nog borde den statliga sektorn ta upp kampen med den kommunala som lagt beslag på utmärkelsen de senaste åren, eller varför inte någon från region/landstingvärlden. Var inte blyga, NOMINERA!

Lisbeth Johnson