Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

4 oktober, 2012

ordforarokt12

Budgetproposition med mera

Jag vet inte om ni tagit del av årets budgetproposition. För min del, som bevakare om området offentlig upphandling, tyckte jag inte den var så intressant. Den reflektion jag gjorde var att det var tunt med text om offentlig upphandling. Därmed inte sagt att det är stiltje från regeringens sida när det gäller upphandlingsfrågor. Den 13 september tog regeringen beslut om kommittédirektiv för ”Framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten” och två veckor senare tog man beslut om kommittédirektiv för ”Genomförande av EU:s direktiv om offentlig upphandling, upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster samt tilldelning av koncessioner”.

Jag skall inte påstå att jag hunnit ta del av kommittédirektiven, jag har bara skummat dem men det verkar vara en intressant läsning – lite kunskap om vad regeringen tycker är viktigt.

Jag är vän av gedigna beslutsunderlag, man skall ha på fötterna när man tar beslut. Det gäller såväl för regeringsbeslut som för tilldelningsbeslut. Jag vill ha förändringar i lagstiftningen samtidigt som det vore skönt med lite arbetsro. Det gläder mig att regeringen tagit tag i frågan om implementeringen av de kommande nya EU-direktiven innan de är färdigförhandlade och fastställda. Förhoppningsvis går tiden fort tills vi har ett mer modernt, mindre detaljstyrt regelverk där den goda affären sätts i fokus. Ja, drömma är fortfarande tillåtet.

Styrelsen har haft ett två dagars intensivt styrelsemöte. Vision och verksamhetsplanering stod på dagordningen. Vilket fokus skall vi ha i vårt arbete och vilka frågor skall vi koncentrera oss på? Vi vill så mycket men våra resurser är som ni vet begränsade. Prioritering är viktigt och jag kan redan säga att jag ser fram emot diskussionerna på årsmötet – ni kommer väl?

Styrelsen har också gjort en omkonstituering. Susanne Ekman har tagit över posten som kassör efter Gunnar Stålberg. Gunnar har en arbetssituation som gjort det svårt att fullfölja kassörsuppdraget. Han fortsätter dock som ledamot i styrelsen.

Hans-Inge Johansson, Varbergs kommun, har företrätt SOI i ett arbete i ett projekt med MSR om livsmedelsupphandingar. Det var en fyllig och intressant rapport som styrelsen kunde ta del av. Ett riktigt stort tack till Hans-Inge för bra jobb.

Styrelsen får av och till förfrågningar om medverkan i externa projekt. Det är inte självklart att styrelsen skall delta, vi vill gärna att ni, föreningens medlemmar, också får möjlighet att vara med. Är ni intresserade hör av er till styrelsen, då kan vi ha ert namn tillhanda om och när det dyker upp något.

Lisbeth Johnson