Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Fredric Kilander i SOI:s styrelse

18 december, 2013

fredric kilander 2013

Fredric Kilander arbetar sedan några år som upphandlingschef i Östersund – ett arbete med den goda affären i fokus. Han har studerat både juridik, ekonomi och psykologi på universitetet har bland annat en Master i commercial law (affärsjuridik) och en fil. kand. i företagsekonomi.

– Jag arbetat i 20 år som chef inom både privat, ideell och offentlig sektor. Inom offentlig sektor har jag arbetat som chef inom både stat, landsting och kommun. Av dessa 20 år har jag arbetat med inköpsfrågor i drygt 12 år inom alla ovanstående sektorer. Men, jag brukar säga att jag mer eller mindre är uppvuxen med inköpsfrågor då min far arbetat med internationella inköpsstrategier sedan jag var barn. Ibland brukar jag säga att jag antagligen inte hade något val, det skulle bli inköpsarbete även för min del!

– Upphandling är intressant och ett av de områden som utvecklas snabbast inom juridiken, menar Fredric. Han uppskattar att arbeta med ledarskap och gärna med verksamheter där vinst inte är huvudsyftet och för en del år sedan dök plötsligt möjligheten att söka arbetet som upphandlingschef hos Jämtlands läns landsting upp. Med viss bävan, och trots att han härstammar från Skövde, antog han utmaningen att lämna Jönköping och flyttade till Östersund, en plats han inte ens hade besökt tidigare. Beslutet blev helt rätt. Man blir väl mottagen, alla är trevliga och det är lätt att finna sig tillrätta.

Väl på plats i Jämtland lärde Fredric snart känna Thomas Karlsson, då upphandlingschef i Östersund och även ledamot i SOI:s styrelse. Vänskapen utvecklades och då Thomas drog vidare för att utveckla upphandlingen i Falun-Borlängeregionen kändes det naturligt och lockande att ta vid där Thomas slutade.

– Thomas hade lagt ett väldigt stort arbete på att utveckla upphandlingsarbetet i Östersund och med bakgrund i alla de diskussioner och samtal vi hade haft kändes det väldigt lockande att få arbeta vidare utifrån de fortsatta utmaningar och möjligheter som vi sett, berättar Fredric.

Upphandlingskontoret i Östersund fungerar dessutom som samverkanskontor för länets alla kommuner, ett unikt samarbete som Fredric vill fortsätta att utveckla, och vi som var med på SOI:s årskonferens i Östersund minns att man också initierat ett samarbete över gränsen till Norge.

En av de första saker som Fredric drog igång ett nytt elektroniskt upphandlingssystem, som betyder mycket för att underlätta för både upphandlare och leverantörer.

– Det innebär också att vi kvalitetssäkrar, genom att arbeta utifrån mallar och genom att systemet säger ifrån om något missas.

– För mig känns det viktigt att se inköpsprocessen som en helhet. Man måste se till alla delar, alltifrån behovsanalysen och dialogen med företagen till att följa upp att leverantörerna håller vad de lovar i fråga om pris, tidsplanering, miljömässiga krav och så vidare. Vi skall skapa mesta möjliga nytta för skattebetalarnas pengar, genom att göra bra upphandlingar baserade på dialogen med beslutsfattare, beställare och leverantörer, men vi skall också följa upp, vårda och utveckla våra avtal. Fokus måste vara på att räta ut alla frågetecken i hela inköpsprocessen, inte bara upphandlingsdelen.

– Du har ju varit medlem i SOI tidigare, vart tog du vägen under några år?

– Under min tid som upphandlingschef i Landstinget Jämtland engagerade jag mig i stället i LfU, landstingsnätverket för upphandling. Där är man väldigt duktiga på vissa sakfrågor, exempelvis att skapa upphandlingsmallar med koppling till medicinteknik. Men LfU och SOI har ju i grunden gemensamma intressen, så jag hoppas att samarbetet dem emellan kommer att utvecklas.

– Och nu är du även invald i SOI:s styrelse. Vad är din tanke bakom det engagemanget?

– Jag har valt att engagera mig i SOI:s styrelse för att jag vill påverka hur vi arbetar med offentlig upphandling idag och imorgon! Där har SOI en viktig roll! Jag ska heller inte sticka under stolen med att jag tror att mitt engagemang inom SOI utvecklar både mig själv och vår verksamhet här på hemmaplan i vår upphandlingssamverkan mellan kommunerna i Jämtland.

– Jag vet att du är en duktig långdistanslöpare, blir det lika mycket springa i Jämtland som i Jönköping?

– Träningen försöker jag absolut hålla i även om det inte är som förr! Nästa års stora utmaning ser ut att bli Fjällmarathon Bydalsfjällen 49 km, kanske Sveriges allra tuffaste traillopp! Håll tummarna för mig i augusti nästa år!

– Och vad gör du mer på fritiden?

– På min fritid umgås jag helst med mig familj som består av min hustru Sanna som även hon är jurist. Tillsammans har vi två underbara pojkar som är 9 månader respektive 2 ½ år.

– Det skall bli spännande att följa den fortsatta utvecklingen i Östersund och Jämtland, mycket välkommen in i SOI:s styrelse!