Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

24 januari, 2013

ordforarjan_13

Nytt år och nya utmaningar!

Ja, helgdagarna hade knappt passerat förrän det blev full fart igen. Upphandlingsutredningen hade sitt sista sammanträde i mitten på januari. Nu handlar det om de sista justeringarna innan utredningen går i tryck för att sedan överlämnas till ministern i början på mars. Jag är väldigt nöjd med utredningens arbetssätt. Den har arbetat utåtriktat, lyssnat och sedan kommit till slutsatserna. Det är första gången som jag upplevt att vi som upphandlare haft en reell möjlighet att framföra våra erfarenheter och synpunkter. Därför är jag också i allt väsentligt nöjd med de förslag som utredningen kommer att lägga fram. Nu är jag nyfiken på hur utredningen kommer att mottas av er.

Jag och många med mig ser nu med stort intresse fram mot hur regeringen kommer att hantera Upphandlingsstödsutredningens förslag. Det var bra att regeringen tillsatte utredningen. Nu vill jag att den snabbt tar beslut om framtiden för upphandlingsstödet. SOI:s uppfattning är att det behövs ett starkt upphandlingsstöd både för oss och för leverantörerna. Dagens upphandlingsstöd gör ett bra jobb men det skulle kunna bli än bättre om möjligheterna gavs. Jag kan dock konstatera att det är svårt att hinna med att ta del av allt material/vägledningar som de tar fram.

I förra veckan kom det glada tillrop från en del utbildningsanordnare och besvikna röster hördes från andra. Myndigheten för yrkeshögskolan lämnade besked om vilka yrkesutbildningar som de beviljat med start hösten 2013. På några orter kommer det att genomföras utbildningar som kan passa för vårt behov av nyrekrytering. Jag tror dock inte att vårt behov i sin helhet täcks med dessa utbildningar. Min uppfattning är att vi har att se fram mot en omfattande nyrekrytering till jobb som upphandlare, både p.g.a. att vi arbetar inom ett område som växer och att vi har pensionsavgångar. Samtidigt som vi rekryterar får vi inte glömma bort redan anställd personal. Deras behov av fortbildning och erkännande av sin kompetens är viktig. Här har SOI:s certifiering en viktig roll att fylla. Vi har identifierat vilka kompetenser som är viktiga för vårt arbete. Anmäl er till certifieringen och få ett bevis på er kompetens. Mer information om certifieringen finns på vår hemsida.

När jag nu lyfter behovet att visa på den kompetens som vi har, passa på att nominera någon kollega, som gjort ett bra jobb, till årets inköpare. Vid årsmötet i Västerås kommer vi som vanligt att lyfta fram en person som gjort något utmärkande inom upphandlingsområdet.

Det är också spännande att se hur vårt yrkesområde utvecklas. Nu har många organisationer avtalscontrollers. Ett första nätverksmöte genomfördes helt nyligen, delvis med stöd från SOI. En rapport från träffen hittar ni på hemsidan. Till övriga - skall inte ni också ta initiativ till nätverksträffar? Vi har avsatt pengar i budgeten för att stöda/stimulera sådana träffar.

Vi ses väl i Västerås på årskonferensen? Det kommer att bli ett bra tillfälle till att träffa kollegor och prata om gemensamma frågor och som vanligt lyssna till spännande föreläsare.

Lisbeth Johnson