Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

23 maj, 2013

bbordforarapril_13

Nu har våren äntligen gjort sitt intåg på allvar! Det är alltid lika skönt att se grönskan och att känna doften från en natur som väcks till liv på nytt! För mig skapar det en känsla av att det mesta är möjligt. Det kanske också är bra eftersom många av oss har den mest intensiva perioden på arbetet under maj och juni.

I styrelsen kommer vi att ha vår första fysiska träff i nästa vecka. Under en kväll och en heldag ska vi börja lära känna varandra och arbeta med verksamhetsplanen. För 2013 har vi formulerat ett antal områden vi tror är viktiga att arbeta med. Nu vidtar arbetet med att konkretisera detta och skapa konkreta aktiviteter kopplat till vår vision och de områden vi tror är viktiga under 2013. Jag ser mycket fram emot dessa dagar och har stora förhoppningar på arbetet. Vi får anledning att återkomma med resultatet av våra diskussioner.

Under de senaste veckorna har vårt nya kansli kommit igång med sitt arbete. Vi har nu ett avtal med Föreningshuset. Deras kärnverksamhet är att tillhandahålla kanslitjänster till föreningar och det känns riktigt bra att ha dem som samarbetspartner under de kommande åren. Inom kort kommer ett utskick från dem med en begäran att alla medlemmar ser över den information som finns registrerad. Jag vill därför be er att följa den länk ni får från kansliet via e-post för att säkerställa att vi har rätt uppgifter registrerade om er!

Närmaste aktiviteter som redan är planerade är annars att svara på Upphandlingsutredningen. SOI kommer att skicka in sitt svar i juni. Som framgår av det remissvar vi lämnade tidigare är vi positiva till utredningens slutsatser. Jag tycker att de har gjort ett fantastiskt bra arbete och SOI kommer att arbeta på de sätt vi kan för att bidra till att realisera detta. Nu ligger naturligtvis mycket på politikernivån att besluta om. De av er som har kontakter med lokala politiker, oavsett om de är engagerade på lokal, regional eller riksnivå – prata med dem för att föra fram era synpunkter inför de beslut som senare ska fattas. Jag tror att det är viktigt att vi gör vår syn på den offentliga upphandlingen ännu mer känd. Även om man under en period pratat mer och mer om dessa frågor, har jag en känsla av att de tål att upprepas. Jag tänker närmast på frågan om politikernas eget ansvar i form av kravställare på upphandlingsverksamheten. Det finns många goda exempel på politiker/beslutsfattare som ställer relevanta och tuffa krav på sin upphandlingsfunktion. Det finns dock tyvärr ännu fler exempel där det motsatta gäller. Ska ni bara prata om en sak med era politiker, tycker jag att det i sådant fall är att be dem ställa tydliga, relevanta och tuffa krav på er. Vet de inte vilka krav de ska ställa kan man enkelt hjälpa dem att peka ut bra områden. Min uppfattning är att en bättre styrning och bättre kravställande på oss som upphandlare är en av de åtgärder som kan komma att ge störst effekt framöver. Med detta följer en annan status och därmed en lättare väg inom organisationen. Självklart måste vi leva upp till detta, och en av SOI:s utmaningar framöver är att bidra till det!

Den andra aktiviteten som ligger före sommaren är deltagande i Almedalen. SOI kommer att vara representerade under i princip hela veckan. Vi kommer bl.a. delta i en diskussion om Upphandlingsutredningen och en debatt/diskussion kring en viktig rapport om osund konkurrens som Konkurrensverket publicerar inom kort. Vi kommer även att delta i en diskussion om sociala krav. Veckan kommer utöver det att ge utrymme för diverse diskussioner om offentliga affärer ur olika perspektiv. Vi får anledning att återkomma till våra slutsatser och intryck från veckan!

Jag hoppas att slutspurten innan sommaren går som planerat och att den rymmer mer än bara arbete!

Björn