Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

21 mars, 2013

ordforarmars_13

Deltagarrekord i år igen!

Årets konferens i Västerås har lockat över 600 deltagare. Det skall bli helt fantastiskt att få möta alla deltagare, få diskutera våra frågor med kollegor och få tips till utveckling på hemmaplan. Jag ser fram emot att möta alla. Konferensen har i mitt tycke ett program som bör passa många. Ibland kan vi vara tillbakalutade och lyssna och vi kan i några fall välja ett mer aktivt deltagande.

Det kommer också att ges tillfälle till mingel och umgänge. Det är sådana här konferenser som ger mig energi. Vem blir årets inköpare? Ja, det är en hemlighet fram till middagen på tisdag kväll. När jag ser tillbaka på dem som fått utmärkelserna tidigare så är jag stolt över våra val. Växjö kommun har nu också fått utmärkelse av Miljöstyrningsrådet för hållbara upphandlingar. Värnamo kommun har av Upphandlingsutredningen lyfts fram som ett lysande exempel för hur man kan arbeta strategiskt med upphandling. I båda fallen har SOI tidigare lyft fram företrädare för kommunerna som årets inköpare.

SOI har som ett av sina mål att skapa nätverk. 2012 användes hela det avsatta budgetutrymmet till regionala aktiviteter. Vid senaste styrelsemötet diskuterade styrelsen hur vi skall hantera ansökningar i fortsättningen. Vi vill inte behöva säga nej till en aktivitet som är bra bara för att ansökan kommer sent på året och medlen redan är fördelade. Nu inför vi att ansökningar för bidrag skall vara inne senast 31 maj 2013 för aktiviteter som planeras genomföras senast den 31 mars 2014. Ansökningar som kommer in den 1 juni eller senare kommer att beviljas bidrag om det finns budgetmedel kvar.

Styrelsen har beslutat att ansökningar för 1 april 2014 och ett år framåt skall vara inne senast den 31 mars 2014.

Upphandlingsutredningen har skickats ut på remiss. Den 14 juni skall remissvaren vara inne. Jag som haft förmånen att representera SOI i expertgruppen är nöjd, ja, faktiskt mycket nöjd med Anders Wijkmans arbete. Det räcker dock inte med förslag, de måste genomföras också. Vi har fortfarande påverkansmöjlighet. Remissvaren är ett viktigt beslutsunderlag för regering och riksdag. Slå er inte till ro med utredningen utan lämna era synpunkter antingen som egna remissvar eller hör av er till styrelsen så att SOI kan beakta dem i vårt remissvar. SOI:s synpunkter kommer att vara viktiga i den fortsatta politiska processen.

Utredningen har lyft fram att upphandling måste ses som en mer strategisk fråga än hittills. Politiska beslutsfattare och myndigheters ledningar måste ta ett större ansvar. Utredningen har också lyft fram kompetensbehov. Här är SOI:s certifiering viktig. Den som väljer att certifiera sig får ett bevis på sin kompetens. Jag hoppas att många av er som läser det här anammar möjligheten till att få ett bevis på er kompetens. Mer information om certifieringen och vilka krav som ställs hittar ni på vår hemsida.

Styrelsen föreslår i verksamhetsplanen som skall beslutas av årsmötet att SOI skall synas/medverka både i Almedalen och på Kvalitetsmässan. Det är ett sätt att nå ut till allt fler med våra frågor. Ibland måste vi arbeta mer inåt för att stärka oss själva men vi måste ta plats på andras arenor också. SOI och upphandlingsfrågorna måste i fortsättningen synas mer också på KOMMEK. Det är en kommunalekonomisk mässa som genomförs vart annat år. Hittills har upphandlingsfrågor inte tagit så stor plats där. Det känns märkligt att en mässa som handlar om kommunal ekonomi inte ser att upphandling i allra högsta grad påverkar en upphandlande myndighets ekonomi.

SOI:s medlemsantal ökar stadigt. Ju fler vi blir desto mer tyngd får vi när vi uttalar oss. Vi har en stor potential att bli större som organisation. Upphandlingsfrågorna är heta och inget tyder på att de svalnar i närtid. Hur skall vi arbeta för att locka fler till oss? Ja det är en fråga som jag hoppas kommer att diskuteras framöver.

Nu hoppas jag att våren snart hittar till oss. Förhoppningsvis möter vi den i Västerås.

Lisbeth Johnson