Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

22 januari, 2014

bbordforararsept13 liten

Nu pågår ett intensivt arbete med de sista pusselbitarna inför årets SOI-konferens. Som ni sett är vi den här gången i Umeå och som programmet ser ut per idag kommer det att bli ett par riktigt bra dagar med utrymme för såväl kompetensutveckling som nätverkande. Jag hoppas att deltagandet blir på ungefär samma nivå som föregående år, så att vi på det sättet får möjlighet att knyta nya kontakter och utbyta erfarenheter! Vi har sedan ett par veckor tillbaka lagt ut ett Preliminärt program. Vi hoppas att, under nästa vecka, kunna skicka ut det spikade programmet. Den som vill anmäla sig gör det via Anmälningslänken. Väl mött på konferensen!

I övrigt har SOI nyligen fått, och accepterat, en förfrågan att delta som expert i den översyn av överprövningsregelverket som initierats. Styrelsen har föreslagit Martin Magnusson som vår representant. Jag har relativt höga förhoppningar på utredningen, där en av mina hjärtefrågor är att den som har invändningar mot ett förfarande eller tillämpningen ska framföra de synpunkterna så tidigt i processen som möjligt. På så sätt skapas bättre förutsättningar för dialog och tidsförlusterna minskar!

Vi genomför även en planering inför Almedalen där SOI kommer att medverka även i år. Vi kommer att ha ett par egna programpunkter och jag hoppas även att vi kan delta på någon eller några andra organisationers programpunkter för att föra ut vår vision om den goda affären så brett som möjligt. Intresset för Almedalen kommer att vara större än vanligt i och med att det är valår. Samtidigt innebär det att ännu fler kommer att slåss om uppmärksamheten, så vi har en rejäl utmaning att nå fram med våra budskap just i år! 2013 års deltagande gav dock ett antal positiva erfarenheter som vi tar med oss till 2014.

Sedan har jag inte kunnat låta bli att ömsom dra på smilbanden, ömsom förskräckas över den diskussion som följde på beslutet om nya upphandlingsdirektiv. Jag tänker främst på de uttalanden och den diskussion som rörde begreppet ”lägsta pris”. Min slutsats är att vi som upphandlare har en viktig roll att fylla för att förklara för våra organisationer vad som verkligen är effekterna av de nya reglerna. Annars kommer diskussionen att fortsätta baserad på medvetna eller omedvetna missuppfattningar. SOI har en roll i detta. Dels genom att aktivt förmedla vår syn på reglerna och nyansera dem. Dels genom att, hoppas jag, kunna genomföra någon form av kompetenshöjande insats gentemot medlemmarna rörande de nya direktiven. Det är väl tidigt att göra detta redan nu, men jag hoppas att vi kan återkomma angående detta senare under året.

Med önskan om god framgång i era affärer!

Björn