Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Ordföranden har ordet

25 juni, 2014

ordforarhuvud 2014 lill

Uppladdning pågår!

Midsommarhelgen har passerat. Den kommer inte kvala in på min topplista över midsommarhelger man gärna minns en bister novemberkväll, i alla fall inte vad vädret anbelangar. Andra hade bättre lycka på den fronten, men jag ser i alla fall fram emot den riktiga sommaren med temperaturer högre än kylskåpsvarmt…

Nu närmar vi oss en lugnare period och jag hoppas att alla har lite skön ledighet att se fram emot. Men innan shortsen och träskorna åker på för min del, avslutar jag den första halvan av arbetsåret med SOI:s medverkan i Almedalen. Det blir intensiva och spännande dagar att se fram emot! Nästan alla från styrelsen kommer att vara på plats och de flesta av oss deltar på ett eller annat sätt aktivt i paneldebatter och seminarier som rör upphandling och inköp. SOI:s egna seminarier hålls under rubrikerna ”Offentlig upphandling är inte en lag – utan en affär som förtjänar ett helt nytt fokus” och ”Tre tips om upphandling du som beslutfattare inte klarar dig utan - SOI ger dig ett nytt perspektiv”. I det första seminariet kommer vi att peka på behovet av att ha koll och ta kontroll över sina inköpsmönster och vilka positiva effekter det kan få. Frågorna kommer tillsammans med Helena Brynolfsson att debatteras med politiker och tjänstemän. I det andra seminariet ska vi lyfta tre frågor som förtjänar mer uppmärksamhet och bättre insikt om hur beslutsfattare: när som är rätt tidpunkt att påverka innehållet i en upphandling, vad kvalitet faktiskt får kosta och kopplingen mellan schysst konkurrens och främjande av lokalt näringsliv. I detta seminarium medverkar Roger Himmelsköld från styrelsen tillsammans med kommunalpolitiker, företagarrepresentanter och experter. Läs mer om seminarierna på http://www.almedalsveckan.info/ (sök på ”upphandling”). Det ska bli spännande att se vilka avtryck vi lyckas göra i det enorma seminarieutbud som möter alla besökande. Vi har i alla fall mötts av stort intresse från dem vi bett att delta i de diskussioner som SOI svarar för.

Att vara i Almedalen behöver inte bara handla om att stå med sitt namn och medverka i en programpunkt som inbjuden talare. Att vara aktiv åhörare på andras seminarier är minst lika viktigt. I skrivandets stund får man 249 träffar i seminarieprogrammet om man söker på ”upphandling” och 30 träffar om man söker på ”inköp”. Det finns m a o många forum där våra perspektiv behöver lyftas fram och våra erfarenheter behöver nyansera problembeskrivningarna. I styrelsen har vi tidigare år förberett oss väl och delat upp oss på olika spännande föredrag och jag ser framför mig en liknande uppladdning även i år.

En annan betraktelse som ligger nära till hands är att begreppet upphandling är vanligare än inköp när man söker bland seminarierna. Begreppet används inte bara för att beskriva konkurrensutsättningstillfället, utan spänner över många fler dimensioner än så.  Det är vi ganska vana vid att se. Tyvärr leder debatten ofta till att man problematiserar själva upphandlingen snarare än andra delar av inköpsprocesserna. Genom att berika beskrivningarna av våra arbetsfält med mer precisa begrepp, skapar vi också utrymme för fler nyanser, fler förklaringar och fler lösningar på de problem vi vill lösa. Där har vi en gemensam utmaning!

Det är utmaningarna och svårigheterna i arbetet som gör det så roligt. Inte alla dagar i veckan, men med lite perspektiv så är det där utvecklingen sker och tillfredsställelsen infinner sig. Styrelsens utmaning är att hitta utrymme att driva alla projekt framåt som vi tycker är viktiga, det var något jag berörde i mitt förra brev. I samband med att Helena Brynolfsson slutar som inköpsdirektör på PostNord, så kliver hon därmed också av som styrelseledamot. För att inte tappa den kraft och det engagemang som Helena bidragit med till styrelsen, har Helena fått frågan om hon vill arbeta vidare som en ideell resurs med enskilda projekt för föreningen på uppdrag av styrelsen. Jag hoppas att vi på det viset kan fullfölja påbörjat arbete och kunna dra nytta av Helenas kunskaper och erfarenheter året ut.  Om det faller väl ut kanske denna typ av enskilda projektengagemang kunde vara något att spinna vidare på för att mobilisera resurser för alla våra aktiviteter. Eller finns det andra idéer? Ta er alla en funderare i hängmattan i sommar – hur kan vi göra föreningen ännu bättre och starkare med befintliga resurser? Jag och resten av styrelsen tar tacksamt emot inspel, idéer och tips!

Varma sommarhälsningar!

Eva-Lotta