Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI – Johan Westers nyaste intresseklubb!

15 april, 2015

Ola Kjelbye

Redan på 1970-talet lades grunden till ett par företeelser som äntligen möts – på SOI:s årskonferens i Helsingborg. Därför inleder vi med ett par historiska återblickar.

5 november 1979 i Södertälje avhölls det första årsmötet med Kommunala Inköpsledares Förening. Antalet medlemmar var tjugosex. I början på 90-talet ändrades namnet till FOI – föreningen för offentliga inköpare och ett år senare till SOI – Sveriges offentliga inköpare. Nu har medlemsantalet femtiodubblats, till runt ettusentrehundra medlemmar, som tillsammans årligen förvaltar någonstans mellan 600 och 800 miljarder kronor av våra gemensamma skattemedel, en intresseklubb med ett stort och tungt ansvar alltså! Och när vi åker hem från årskonferensen är vi förhoppningsvis ännu klokare och kan skapa ännu bättre affärer för våra uppdragsgivare, d v s politiker, beställarna i verksamheterna och ytterst samhällsmedborgarna.

Enligt Wikipedia är Johan Anders Hugo Wester, född 19 december 1967 i Lund, en svensk komiker, känd som parhäst med Anders Jansson. Och minsann, även här finns en särskild historik, som går ända tillbaka till 1970-talet. Produktionsbolaget Anagram, som Johan och Anders startade, skriver på hemsidan anagram.se följande;

”I 70-talets Lund möttes två unga herrar vid namn Anders Jansson och Johan Wester. Redan i grundskolan spelade de i band, stod på scen, skrev och regisserade. Intresset för det sceniska uttrycket fortsatte att växa och under studietiden i samma stad kunde man ofta se dem både på och bakom scen i flera studentuppsättningar.

 Den inslagna underhållningsvägen ledde dem bort från studierna och in i TV-sammanhang och bland de första professionella uppdragen fanns manusförfattande till TV-klassikern ”Snacka om nyheter”. Därpå följde flera projekt, varav ett var det egna humorprogrammet HippHipp! för vilken de belönades med Silverrosen i Montreux. Liveversionen HippHipp! paw rihk-titt och blev en enorm succé ett par år senare i hemstaden Lund dit mängder av publik åkte från hela landet för att se Tiffany, Kajan och de andra älskade karaktärerna.”

Och nu möts dessa bägge företeelser från 70-talet. Johan Wester skall hålla samman SOI:s årskonferens.

– Johan, hur tar du dig an ett sådant här uppdrag?
– Jag läser naturligtvis på allmänt om er bransch, tar reda på vad som är snackisarna, trenderna och vart utvecklingen är på väg. Jag har förstått att det är mycket som händer. Och så går jag ju igenom programmet för konferensen noggrannt. Men när det gäller offentlig upphandling är ni som är experterna, inte jag!

– För mig som moderator gäller det framför allt att hålla ihop det som händer och skall hända, att ställa frågor och att hålla stämningen uppe. Jag gör helt enkelt det som känns rätt i min skalle, skrattar Johan.

20-22 april får vi veta mer om vad som känns rätt i Johans skalle. Vi ses i Helsingborg!