Under pompa och ståt fick Thomas Wedegren ta emot priset som Årets inköpare på SOI:s årskonferens. Så här lyder juryns motivering.
Thomas Wedegren får utmärkelsen Årets Inköpare 2015 för att han, i sina olika inköps- och upphandlingsroller inom kommun och landsting, löpande har drivit och initierat utveckling och innovativa affärsupplägg inom offentlig upphandling och i samarbete med kollegor lagt grunden för landstingens uppförandekod, samt i övrigt generöst delat med sig av sina idéer till medarbetare och kollegor.
Vi har ställt några frågor till Thomas för att få veta lite mer om hans yrkesroll och verksamhet.
Hur ser ditt dagliga arbete ut, vilka utmaningar finns i ditt jobb? Och vad innebär det att vara ”projektägare IKT”?
– Vid sidan av min roll som avdelningschef för SLL Upphandling så arbetar jag väldigt mycket med frågor kring de investeringar som genomförs i landstinget inom hälso- och sjukvårdsområdet. Landstinget bygger inte bara Nya Karolinska Sjukhuset i Solna (NKS) utan bygger även ut och om många av landstingets andra sjukhus. Härutöver är jag ansvarig för IKT (Informations- och kommunikationsteknik) till NKS vilket i egentlig mening handlar om att tillsammans med projektansvarig och olika projektledare genomföra de anskaffningar av IKT som behövs till det nya sjukhuset. Ansvaret för IKT innefattar dock inte verksamhetssystem utan är i första hand begränsat till IKT infrastruktur, tex nätverk, telefoni, meddelandesystem m.m.
Några direkta upphandlingar arbetar jag inte med men jag försöker ändå hänga med så gott de går i de upphandlingar som genomförs på avdelningen och de förändringar som sker på lagstiftningsområdet – men de riktiga experterna är naturligtvis alla medarbetare på avdelningen och inte jag.
I motiveringen nämns arbetet med landstingens uppförandekod vad kan du berätta om det?
– Det är ett svårt men väldigt spännande arbete. Vi är väl medvetna om att det finns problem på många håll i världen där vissa produkter som används hos landsting och regioner tillverkas. I arbetet försöker vi ställa krav på våra avtalsparter så att de och deras underleverantörer respektera uppförandekoden och dess krav på mänskliga rättigheter, ILOs kärnkonventioner m.m.
Arbetet är inte lätt och våra arbetsformer utvecklas ständigt. Många gånger kan man tycka att det går långsamt och att vi borde göra mer men man måste då komma ihåg att detta är ett väldigt långsiktigt arbete med många dimensioner där vi faktiskt i delar bryter ny mark.
Jag är alldeles övertygad om att vi om några år arbetar annorlunda och förhoppningsvis har hittar former där dessa frågor blir naturliga på samma sätt som miljökrav och miljöuppföljning är en naturlig del av upphandling idag och så var det inte för 15 år sedan.
Är SLL en framåtsträvande och utvecklingsbenägen organisation att arbeta i?
– Stockholms läns landsting är en väldigt spännande organisation att arbete i. Sen är det självklart så att det finns utmaningar att arbeta i en stor organisation - men storleken ger även möjligheter i form av resurser och kompetens.
På SLL Upphandling tycker jag att vi verkligen ständigt försöker utveckla oss och hela tiden se om vi kan bedriva vårt arbete på ett ännu bättre sätt. Jag tror även alla känner utmaningen och ansvaret som finns i att hantera så stora upphandlingar och avtal som vi faktiskt gör men jag tror att de allra flesta sporras av möjligheterna att göra nytta och vara med om att förändra. Och nytta gör vi – Tillsamman på avdelningen, med all den kompetens som finns där, bidrar vi verkligen till utvecklingen av hela landstinget; genom upphandlingar som frigör resurser, upphandlingar med tydliga innovationsinriktningar, systematiskt och bra uppföljningsarbete m.m. Just nu kretsar väldigt mycket kring årets verksamhetsplan och de aktiviteter som är prioriterade för att vi skall nå vår vision om att vara ”I framkant av affären” med allt vad det innebär.
Du är engagerad i LfU. Vad vill du åstadkomma där?
– Landstingsnätverket för upphandling (LFU) är i många avseenden unikt. Landsting och regioner har i mångt och mycket inte bara likartade behov utan även en mycket likartad leverantörsmarknad, vilket gör att vi väldigt ofta står inför samma frågeställningar. LFU möjliggör därför ett mycket nära samarbete och gemensamt lärande där vi allt som oftast t.o.m kan verka gemensamt både mot och tillsammans med leverantörsmarknaden i vissa frågor. Den utveckling jag ser inom LFU är att samarbetet tätnar än mer, mer gemensamma aktiviteter mellan landsting och regioner, fler gemensamma organ inom ramen för LFU som jobbar med specifika frågor m.m.
Thomas gratuleras av Eva-Lotta Löwstedt Lundell, avgående ordförande i SOI.
Hur ser du på utvecklingen av den offentliga upphandlingen i Sverige? Det händer ju mycket nytt nu, med nya direktiv, en engagerad minister med ansvar för upphandlingsfrågor etc.
– Jag har ju sysslat med upphandling under ganska lång tid nu och jag tycker mig verkligen se hur hela området har utvecklats och det känns som om det alltid händer mycket. Upphandling i vid bemärkelse blir mer och mer komplext men även viktigare och viktigare för alla upphandlande myndigheter. Upphandling kan rätt använt frigöra resurser och kan vara en viktig pusselbit för att uppnå uppsatta mål och jag hoppas därför fler och fler upphandlande myndigheter verkligen ser det och lägger ökad focus på upphandlingsfrågorna i organisationen – för det ger effekt.
Just nu tycker jag trenden mer och mer går mot uppföljning och marknadsanalys. Man hör mer och mer ord som kategorisstyrning, controller m.m. det tycker jag är bra. I tider med stort focus på lagstiftningsfrågor glömmer man lätt andra, inte lagreglerade, delar av anskaffningsprocessen som även de är viktiga och nödvändiga för att få tillstånd den goda affären för alla parter.
Hur ser du på SOI:s och LfU:s verksamhet och framtid? Kommer organisationernas betydelse att öka, kommer det att bli mer samarbete mellan SOI och LfU, exempelvis är ju Louise Strand engagerad i bägge organisationerna..
– Jag är alldeles övertygad om att organisationer som underlättar och bidrar till samverkan, lärande och samarbete alltid är viktiga. Just LfU och SOI är goda exempel på sådana sammanslutningar och jag är säker på att de t.o.m kommer bli än viktigare framöver.
För att klara de utmaningar som offentlig sektor står inför gäller det att vi alla som arbetar med upphandlingsfrågor bidrar på bästa sätt. Ett av de sätten är att samarbeta och lära av varandra. Men man måste komma ihåg att både SOI och LfU blir vad vi gör dem till – så vi har alla ett stort ansvar att driva i rätt riktning genom att som medlemar engagera oss, komma med förslag på aktiviteter m.m.
Just SOI, som jag följt i mer än 15 år nu, tycker jag verkligen utvecklas i takt med att upphandlingsrollen utvecklas. Årskonferensen i Helsingborg var ett talande exempel på det - mycket lyckat med en hög nivå på både program och arrangemang.
– Än en gång, stort grattis till priset!