Upphandling är ett ämne som berör och upprör. Upphandling diskuteras, debatteras och budgeteras i många olika forum. Är det positivt att vårt yrke får stor uppmärksamhet? Ja, det visar på att våra frågor är viktiga och att vi har möjlighet att göra skillnad.
Jag har roat mig med att läsa delar av regeringens budget och fann ordet ”upphandling” nästan 300 gånger. Det handlar framför allt om nya Upphandlingsmyndigheten, miljökrav i upphandling, livsmedelsupphandling, upphandling som medel för att skapa jobb för personer som står långt från arbetsmarknaden och den nationella Upphandlingsstrategin.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kallade till sig Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén häromdagen för att tala om mottagande av migranter i Sverige. Samtalet handlade till stor del om upphandlingsfrågor och de hinder som Svenska kyrkan upplever för den ideella sektorn att starta boenden för asylsökande. Jag tror att Morgan Johansson blev förvånad.
Den 1 september föddes nya Upphandlingsmyndigheten. Myndigheten ska utveckla den offentliga upphandlingen och ge upphandlande myndigheter och leverantörer ett praktiskt helhetsstöd i att genomföra hållbara offentliga upphandlingar. Det framgår av myndighetsinstruktionen för Upphandlingsmyndigheten att de ska samverka med statliga myndigheter, landsting, kommuner, berörda offentliga organisationer och näringslivet för att utveckla upphandlingen. Undrar om det kommer att spegla tillsättningen av de tio ledamöterna i Upphandlingsmyndighetens Insynsråd? SOI ser fram emot att samarbeta med Upphandlingsmyndigheten och hoppas att de kommer att förmedla kompetens mellan upphandlande myndigheter och inte fokusera på att besitta kunskapen själv.
Arbetet med den nationella Upphandlingsstrategin har påbörjats. Ardalan Shekarabi har bl a bjudit in SOI till upphandlingspolitiskt forum den 25 september. På agendan står information om en nationell upphandlingsstrategi samt hur arbetet ska bedrivas och aktiviteter under hösten.
Arbetet med implementering av nya upphandlingsdirektiv är i slutfasen. Flera utredningar pågår som förväntas påverka upphandlingsområdet t ex Ilmar Reepalus uppdrag att ta fram ett nytt regelverk för offentliga finansieringen av privat utförda välfärdstjänster.
Det arrangeras också en mängd konferenser inom upphandling. Swedish Medtech och Landstingsnätverket för upphandling (LfU) anordnar Upphandlingskonferensen i oktober. SILF Outlook och Upphandlingsforum hålls i november. Upphandlingsdagarna äger rum i januari. SOI Mitt ordnar konferens i januari. Andrea Sundstrand bjuder in till upphandlingskonferens i april.
Men den viktigaste konferensen måste väl ändå vara SOI:s årskonferens i Göteborg den 25-27 april 2016. Vi i styrelsen har inlett arbetet med att skapa ett riktigt intressant program. Mer information kommer löpande att publiceras på vår hemsida.
Hälsningar
Louise Strand