Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Våra tankar inför årskonferensen – André, Maja och Egil

6 april, 2016

alla tre 440

Vi närmar oss årskonferensen i Göteborg med stormsteg, men några dagar till går det att anmäla sig. 10 april är sista möjliga anmälningsdag. Läs mer här.

Vi har också passat på att fråga några inblandade om vad de förväntar sig av årskonferensen. Så här säger vår moderator, André Pops, som vi har presenterat i tidigare nyhetsbrev.

– Jag tycker att det ska bli väldigt roligt att få vara en del av SOI´s årskonferens. Jag har förstått att det här är väldigt viktiga dagar för medlemmarna för att stärka kompetensen och knyta kontakter. Jag är nyfiken på området som för mig är otrampad mark, men just därför också väldigt spännande och intressant. Efter att ha tittat i programmet, som är väldigt varierat, så räknar jag med att vi alla lämnar konferensen som kommunikations- och framgångsexperter, redo att ta oss an en offentlig upphandling i framtidens offentliga sektor för ökad sysselsättning.

Jag vill, som moderator, bidra till tre roliga och intressanta dagar med förhoppningsvis lite lagom ordning och reda även om det kanske inte är min starkaste sida.

På årskonferensen i Göteborg skall vi också få uppleva något helt nytt, nämligen Graphic Recording, ett sätt att visualisera vad som händer på konferensens och att skapa en känsla av ”allt det här har vi gjort!”. Maja Larsson arbetar både digitalt och analogt i företaget Maja på Näset AB, och hon förklarar.

– Det är inte helt enkelt att förklara Graphic Recording – man inser värdet när man upplever det. Graphic Recording används vid workshops, möten, konferenser och event, för att förenkla och effektivisera olika processer och hjälpa arbetsgrupper framåt mot mål. Det är ett sätt att i stora bilder sammanfatta, visa strukturer, ta fram det väsentliga i allt det som görs på dessa möten. För mig är det väldigt intensivt för jag måste lyssna, följa processen och sortera ut det allra viktigaste och samtidigt uttrycka det konstnärligt, på ett sätt som dessutom är pedagogiskt och kommunikativt och som utgår från vad kunden vill ha. Det blir också ett sätt att spara konferensen i bild. Många företag och organisationer sparar dessa och sätter upp dem efteråt.

– Hur lär man sig att jobba med Graphic Recording?

– Det finns idag ingen utbildning i graphic recording i Sverige, mig veterligen. Min bakgrund är studier vid konstskolor, universitetsexamen i pedagogik, kommunikations och projektledarutbildning samt alla år jag arbetat som lärare och projektledare. Alla de delarna plus mina fyrtio år på jorden är jag tacksam för när jag sätter pennan mot pappret eller ritplattan! Graphic recording handlar ju egentligen om att möta människor där de är och följa med en liten bit på deras resa mot mål.

Vi har även fått en pratstund med Egil Nylén, upphandlingschef i Umeå och mångårig medlem i SOI’s styrelse som tycker så här.

– Förväntningarna på årskonferensen ökar år från år. De senaste konferenserna har varit väldigt lyckade, både urifrån styrelsens och medlemmarnas perspektiv, vilket även medlemsenkäten visar. Vi har hamnat på en hög nivå och den skall vi bibehålla. Förväntningarna är höga och det skall de vara, men inför årets konferens känner jag mig väldigt trygg med programmet och dess innehåll.

Jag har ju varit med ett tag och på årskonferenserna i slutet av 90-talet brukade vi vara mellan 100 och 130 deltagare. Sedan dess har vi blivit väldigt mycket större och samtidigt har medelåldern på konferensen sjunkit väsentligt,– vi har en bra tillväxt inom upphandlarskrået.

– Jag märker också att intresset från externa föredragshållaer och hos utställare är mycket starkare än förr. En annan stor skillnad är att årskonferenserna för ett antal år sedan var mycket mer ”LOU-tunga”, i dag ligger inte fokus på upphandlingsjuridik utan på hela affären, hela inköpsprocessen, precis som vi visat i vårt förslag till nationell upphandlingsstrategi. Konferensen syftar alltså till att höja medlemmarna i ett betydligt bredare perspektiv och det skall bli väldigt roligt att åka till Göteborg och följa vår fortsatta utveckling av det arbetet.