Så kom den då till slut – den nationella upphandlingsstrategin. Förra året presenterade SOI vår nationella strategi för inköp i offentlig sektor. Precis ett år senare befinner jag mig på scenen i Almedalen, med bland annat civilminister Ardalan Shekarabi, för att diskutera hur Sverige ska bli bäst på offentlig upphandling. Bara några dagar tidigare lanserade regeringen den nationella upphandlingsstrategin och de menar förstås att den lägger grunden för att upphandling i högre utsträckning ska bidra till att öka kvaliteten och effektiviteten i offentlig sektor.
Regeringen har tagit fram sju inriktningsmål i upphandlingsstrategin. Flera av målen var väntade, exempelvis de om social hållbarhet, innovationer och miljömässighet. Men där finns också en uttryckt vilja om att kunna använda offentlig upphandling som ett strategiskt verktyg för en god affär och för att uppnå mer effektivitet i inköpsprocessen. Dessa mål ligger väl i linje med de förändringar som vi tar sikte på i vår inköpsstrategi.
SOI tog fram en egen strategi för att tydliggöra vad vi som förening står för och för att ge våra medlemmar något konkret att använda på hemmaplan. Det visar sig nu att den nationella upphandlingsstrategin till stora delar bygger på våra förslag om hur förutsättningarna för offentliga inköp kan förbättras. I Almedalen konstaterade civilministern att den nationella strategin inte hade funnits utan SOI och det är vi förstås stolta över:
”Ett särskilt tack till SOI. Vi hade nog inte haft det här dokumentet om ni inte hade engagerat er i den här processen. Det dokument som ni tog fram och presenterade förra året var ju ett dokument som hade inkluderat alla de perspektiv som inköpare har. Vi politiker kan stå och snacka om en massa fina målsättningar men det är inköparna som gör jobbet i slutändan och era synpunkter har varit extremt värdefulla i vårt arbete, så jättestort tack till SOI.”
Nu gäller det att gå från strategi till handling och där finns det fortfarande mycket att göra. Våra uppdragsgivare måste se till att verkligen använda den kompetens som vi inköpare besitter och vi behöver ett mer flexibelt regelverk. Nästan samtidigt som regeringen lanserade strategin kom propositionen för de nya lagarna om offentlig upphandling. Vi kan konstatera att det inte är tillräckligt flexibelt men redan i Almedalen lovade civilministern att förändringar är på väg. Möjligheterna till överprövningar ska begränsas och regelverket under tröskelvärdena ska ses över.
Det ser alltså ut som att utvecklingen inom vårt område fortsätter. Under tiden som regler utreds och strategier implementeras, fortsätter vi inköpare att göra smarta och effektiva offentliga inköp till våra verksamheter. Bara så kan vi göra skillnad – oavsett lagstiftning och politiska strategier.
Härlig höst hälsar
Emma Breheim