Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Rapport från SOI Norr

26 september, 2016

Årets träff med SOI Norr gick av stapeln i Boden den 29-31/8. Det var första gången som Boden stod som värd för nätverksträffen som riktar sig till offentliga inköpare norr om Sundsvall. Årets träff lockade ca 70 deltagare varav några representerade de mer ”sydliga” delarna av Sverige exempelvis Västerås, Uppsala och Örebro.

Temat för årets träff var förhandling, sociala krav i praktiken och uppföljning.

Bodens upphandlingschef Theresa Hägglund, tillika konferensens moderator, hälsade deltagarna välkomna till Boden under måndagseftermiddagen.

norr-1-440

Theresa Hägglund

Konferensen inleddes med att ordförande Emma Breheim berättade om SOI:s nationella inköpsstrategi och hur den kan användas för att utveckla den egna inköpsorganisationen. Eva Nordlund, upphandlings- och uppföljningschef i Örebro kommun, berättade därefter om det utvecklingsarbete som bedrivs med fokus på kategoristyrning och hållbara inköp.

Jenny Öhman, journalist och beteendevetare från Ericson & Hjelte, avslutade kvällen med en inspirationsföreläsning med temat praktisk psykologi om hur vi kan hjälpa hjärnan att prestera samtidigt som vi mår bättre. Jenny presenterade också en intressant studie om positiv stress.

Måndagen avslutades med kvällsmingel på Quality Hotel Bodensia till tonerna av det lokala coverbandet Soffgruppen.

Tisdagen bjöd på ett generöst program med spännande föreläsare. En av de mest uppskattade var Jan Norman som föreläste om förhandling om praktiken och lyfte fram de möjligheter till förhandling som finns i det nuvarande regelverket. Jan har lång erfarenhet av att undervisa studenter i förhandling och medling på universitetet i Luleå. Han verkar också som konsult och författare.

På temat sociala krav, föreläste Linda Scott Jacobsson om det arbete som bedrivs av Swedwatch för att tillsammans med de offentliga kunderna förbättra arbetsvillkoren i produktionskedjorna i bland annat Pakistan och Thailand.

Luleå Tekniska Universitet har ett intressant forskningsprojekt inom offentlig upphandling med fokus på minoritetsägda företag och deras möjligheter att konkurrera om offentliga kontrakt. Arash Kordestani, forskare inom industriell ekonomi, presenterade sina studier för deltagarna i Boden.

Tisdagen avslutades med middag, linedance och underhållning på nöjesparken Western Farm.

norr-2-440
Glada deltagare dansar linedance


Konferensen fortsatte på onsdagen med temat uppföljning där Hampus Allerstrand från SKL föreläste om regelverkets krav och möjligheter för kontroll och uppföljning av kontrakt. Därefter intog Leif Lindgren från Trafikverket och Magnus Lindqvist från Sweco Civil scenen för att berätta om hur man inom Trafikverket följer upp kontrakt på ett systematiskt sätt till fördel för såväl köpare som säljare.

Konferensen avslutades med en intressant inblick i hur man har utvecklat sitt strategiska inköp i Trelleborg AB. Därefter lämnades stafettpinnen över till Örnsköldsvik som står värd för nästa års nätverksträff.