Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Angående SOI-certifieringen

19 februari, 2016

Hög kompetens leder till stora möjligheter för den offentliga upphandlingen att ständigt utvecklas avseende effektivitet och metoder. Effektiva upphandlingar bidrar också till att större ekonomiska resurser kan nyttjas för de upphandlande myndigheternas kärnverksamheter.

SOI har tidigare certifierat vissa kurser och utbildningsprogram. Detta system upphörde i och med 2012-års införande av en SOI-certifiering där medlemmarna erbjöds en möjlighet att få sin kompetens bedömd med hjälp av en meritbedömning och ett test i SOI:s regi. Syftet var att skapa ett system med en bred förankring i upphandlings- och inköpsvärlden och som var så genomarbetat och krävande att det var en garanti för att de personer som erhållit certifikatet möter höga krav.

fem omraden

En strategisk upphandlare är en person som inte bara agerar korrekt och med integritet. Det är också en person som har förmåga att ”se” och ta tillvara på möjligheter att skapa ”den goda affären”. Det förutsätter bl.a. en metodik, ett sätt att gå tillväga, som inte omedelbart inriktas på en bestämd lösning utan som ser till viktiga förutsättningar och möjligheter i varje affär. Det förutsätter också en förmåga att över tid förbättra och driva affärerna, att kunna fånga in goda idéer, utvärdera och analysera, entusiasmera medarbetare och skapa energi till gagn för verksamheten och medverka till att organisationens förmåga växer. Den nya SOI-certifieringen tog därför sin utgångspunkt i fem kompetensområden:

•    Affärsmannaskap

•    Juridik

•    Organisationskunskap

•    Ekonomi/kalkyler

•    Utrednings, analytisk och kommunikativ kompetens

Denna kompetensprofil har fått ett brett nationellt genomslag och samtalen om offentlig upphandling har de senaste åren kommit att handla allt mindre om juridik och allt mer om den goda affären. Det finns dessutom flera exempel där SOI:s kompetensprofil har använts bl.a. för att analysera kompetensbehovet på en upp-handlingsenhet eller för att sätta samman utbildningsprogram på YH-utbildningar.

Även om kompetensprofilen har etablerat sig har medlemmarnas intresse för att certifiera sig varit under förväntan. Certifieringen har inte riktigt tagit den fart och fått det genomslag som föreningen initialt hade hoppats på och förväntat sig vilket gjort att medlemsnyttan kan ifrågasättas. Sannolikt kan föreningens re-surser användas på ett sätt som skapar större medlemsnytta för fler medlemmar.

SOI:s styrelse beslutade därför i november 2015 att lägga SOI-certifieringen på is för att istället satsa på andra aktiviteter inom fokusområdet kompetensutveckling.

De SOI-certifikat som utfärdats är naturligtvis giltiga även fortsättningsvis och information om certifieringen och de olika kompetensområdena kommer att finnas kvar på www.soi.se.

Sedan starten 2012 har följande 18 personer erhållit SOI-certifikatet:

2012:

Anders Berg, Västra Götalandsregionen

Sven Bohlin, Umeå kommun

Martin Magnusson, Region Värmland

Jonas Lundin, SVT

Pia Sundell, Borlänge kommun

Boris Kovacic, Örebro universitet

Hans-Inge Johansson, Region Halland

Torgil Lindgren, Landstinget i Värmland

2013:

Anna Sverresdotter Aldén, Linneuniversitetet Växjö

Cecilia Nilsen, Enköpings kommun, Teknikförvaltningen

Björn Friberg, UpphandlingsCenter, Ludvika kommun

Folke Lingmo, Stockholms stad

Lena Dalström, Region Halland

2015:

Johan Eriksson, Östersunds kommun

Kristin Norling, Landstinget Västernorrland

Helena Sköld-Lövgren, Filipstads kommun

Marina Bragd Karlsson, Uddevalla kommun

Evelin Nilsson, Karlstads kommun