Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Vi lyfter blicken

14 januari, 2016

Ordföranden har ordet - Henrik Karlsson spanar.

Henrik-ordf-okt440

Ett år är över och ett nytt börjar. Jag förväntar mig att det kommande året blir fyllt av positiva förändringar där vi som jobbar med inköp och upphandling i offentlig sektor får visa att vi är viktiga pusselbitar i våra respektive organisationer. Det är ett par händelser som jag noterade i slutet av år 2015 som jag tycker pekar mot detta:

• Dagens samhälle nr 41, Oxelösunds kommun söker ny personal. ”Vill du ha ett självständigt och ansvarsfullt arbete som bidrar till kommunens utveckling och måluppfyllelse?”. Det var en upphandlare som Oxelösund sökte. Att bidra till kommunens utveckling och måluppfyllelse handlar, utifrån min kunskap om kommuner, om mål kring god ekonomi, hög service till medborgare, gott företagarklimat, låg miljöpåverkan, låg arbetslöshet osv.

• Hearing om den nationella upphandlingsstrategin på Finansdepartementet den 8 december. SOI var på plats och gav föreningens syn på den kommande strategin. Regeringen hade kommunicerat några frågor inför hearingen och vid sidan av frågor om vad strategin bör innehålla och hur den bör förankras så fanns följande fråga; ”Hur får man till en kulturförändring i offentlig sektor för att se upphandling som en del i verksamhetsutveckling och inte enbart en juridisk fråga?”

I SOI:s strategi för inköp i offentlig sektor har vi formulerat detta i två förflyttningar som vi ser som nödvändiga, det är ”Lyft blicken! Gå från upphandling till ett inköpsperspektiv med affärsfokus” och ”Styr inköpen och gör dem till verktyg för att nå organisationens mål”. Det handlar om att inköps- och upphandlingsprocesserna är ett verktyg för att bidra till verksamhetens mål, det som Oxelösund kallar ”kommunens utveckling och måluppfyllelse” och det regeringen kallar ”verksamhetsutveckling”. Att vår roll som en del av verksamhetsutveckling och måluppfyllelse letar sig in i jobbannonser och i hearings som ordnas av regeringen gör mig riktigt glad och det pekar mot att något verkligen händer just nu.

Den här tiden på året är också en tid för funderingar över vad man har åstadkommit under föregående år. I ett mail jag skickade till styrelsen i slutet av december så skrev jag så här om vad vi i SOI:s styrelse gjort under året:

Jag ger mig på att skriva en lista över lite större punkter jag kommer på att vi genomfört eller haft aktiviteter på (med uppenbar risk för att glömma något viktigt):

• Vi tog fram SOI:s nationella inköpsstrategi

• Genomförde aktiviteter i Almedalen med tre egna seminarier och deltagande på många fler

• Genomförde årskonferensen med över 700 deltagare i tre dagar

• Var utställare på Upphandlingsdagarna

• Var utställare på E-förvaltningsdagarna samt genomförde ett seminarium

• Genomförde pilotomgång av dialogmötesform med IT- och telekomföretagen

• Genomförde certifieringsomgång

Vid sidan av ovanstående så har SOI Mitt, SOI Norr och SOI Syd haft ett antal uppskattade aktiviteter. Vi ska inte heller glömma våra revisorer och vår valberedning som gjort ett stort jobb för föreningen.

Jag är alltså övertygad om att vi under år 2016 kommer se en fortsatt förflyttning mot en situation där inköps- och upphandlingsprocesserna är ett verktyg för att bidra till verksamhetens mål. Väldigt mycket annat händer också, exempelvis följande: vi får nya lagstiftningar på upphandlingsområdet, regeringen kommer med en nationell upphandlingsstrategi, SOI ordnar årskonferens i Göteborg 25-27 april, SOI deltar på Upphandlingsdagarna, Almedalen och Kommek. Vid sidan av detta kommer mycket annat att hända, exempelvis aktiviteter genomförda av våra regionala nätverk där det första är en heldag om sociala krav som SOI Mitt ordnar i Enköping den 14 januari följt av ett evenemang som SOI Syd planerar i Malmö i mars månad.

Mycket är alltså på gång och det är otroligt inspirerande!

Jag önskar er alla ett riktigt gott 2016, och ses vi inte förr så ses vi i Göteborg den 25-27 april

Henrik