Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Martin Kruse i SOI’s styrelse

22 juni, 2016

Martin-Kruse-400

Martin Kruse har hunnit med några omvägar innan han landade som chef över upphandlings- och inköpsavdelningen på Arbetsförmedlingen och nu även som ledamot i SOI:s styrelse. Han är utbildad ingenjör, var projektledare och sedermera chef för JAS-projektet på FMV. Det är ingen liten avdelning han basar över på Arbetsförmedlingen. Man är 53 medarbetare, varav ungefär hälften gör upphandlingar och hälften jobbar med operativt inköp och avtalsförvaltning.. Martin har därmed två enheter och en sektion under sig.

– Även om vi använder terminologin Upphandlingsavdelning, så tycker jag att SOI's strategi om Strategiskt Inköp känns helt rätt. Det vi avser med strategisk upphandling är exakt detsamma. Det känns bra, eftersom jag skall representera SOI i en paneldebatt i Almedalen kring beslutsfattande i inköps- och upphandlingsfrågor. DoubleCheck är arrangör och bland annat Inger Ek och Anders Wijkman finns med i panelen, så det skall bli roligt.

Upphandlingen på Arbetsförmedlingen består egentligen av två halvor, den ena utgår från förvaltningsanslag och består av sådant som väldigt många upphandlare känner igen, allt från stolar och bord till konsulter och bilar, sådant som organisationen behöver.

Den andra halvan är de arbetsmarknadspolitiska tjänsterna, som påverkas både av politiska ambitioner, inte minst vid regeringsskiften och av vad som händer i omvärlden, exempelvis den flyktingsituation vi ser nu. Dessa ”mjuka tjänster” måste uppfinnas på nytt hela tiden, utifrån den aktuella situationen, den spenden är den större, mellan fyra och sex miljarder per år, och puckeln av nyanlända har inte hamnat hos oss än.

– Sedan ett par år centraliserar vi de operativa inköpen och samlar dem centralt för att få smidigare avrop. Arbetsförmedlingen har bra möjligheter att utveckla strategiska inköp och med ledningens stöd pågår ett omfattande utvecklingsarbete.

– Varför engagerade du dig i SOI’s styrelse?

– Det var överraskande att få frågan men gick fort att bestämma sig! Vi är en av de yrkesgrupper som har störst påverkan på det svenska samhället och vi har en enorm potential att påverka samhällsutveckling och en bättre vardag. Men det är också ett svårt uppdrag och en stark medlemsorganisation är jätteviktigt. Dessutom är det ett otroligt hedrande uppdrag. Och vår köpkraft kan påverka miljön, sociala hänsyn och mycket annat. Civilministern har en tydlig vision för de svenska offentliga inköpen och det känns bra. Upphandlarna behöver allt stöd och våra frågor har kommit mer och mer på dagordningen. Politiker, näringslivsutvecklare etc har blivit allt mer medvetna om det vi gör.

– Hur ser du på utvecklingen av den offentliga inköpsprocessen?

– Den är nödvändig och saker är på väg att hända, precis som SOI:s strategi pekar på. Med en effektiv och levande dialog före, under och efter upphandlingsprocessen kan de fyra år man lever med ett ramavtal bli mycket enklare. Även på Arbetsförmedlingen har vi börjat utveckla dialogen på allvar.

– Och hur ser du på SOI’s fortsatta utveckling?

– SOI är en stor organisation och det behövs både för att kunna ge ett bra stöd till medlemmarna men också för att kunna påverka samhället och samhällsutvecklingen. Det är viktigt att SOI har en hög integritet och det har vi i dag. Att sätta press genom att ta fram en egen strategi är smart. Vi utmanar politiken på ett seriöst sätt och sådana initiativ påverkar politiken!

– Och till sist, vad gör du när du inte arbetar?

– Ja, med en familj med två barn på 10 och 12 plus ett hus på Värmdö att hålla efter finns ingen brist på sysselsättning. Bland de egna intressena finns jakt, som är väldigt avkopplande, att komma ut i naturen och att motionera. En gång i tiden tävlade jag faktiskt i friidrott upp till SM-finalnivå. Att resa tycker jag om, även om det inte blir så ofta. Men i sommar har vi hyrt en gård i södra Frankrike, dit även syskon med familjer, och mina föräldrar, kommer att följa med. Dessutom gillar jag film väldigt mycket, lite av ett nördintresse får man väl säga. Men framför allt fyller barnen tillvaron, på ett väldigt positivt sätt.