Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Nya perspektiv

22 juni, 2016

Vice ordföranden har ordet - Louise Strand spanar.

vice ordf montage 440

Att byta perspektiv och se saker och ting från en annan vinkel är uppfriskande och kan leda till utvecklande av nya lösningar, nya metoder och mer kreativitet. Att se problemställningar ur andras perspektiv kan också vara ett sätt att få en bredare förståelse för situationer, hitta andra lösningar och kanske överbrygga konflikter. Att byta perspektiv rent rumsligt kan också göra skillnad. När vi är ute och reser ser vi saker ur andra perspektiv och får nya intryck och tankar med oss hem. Det går också att testa en lite enklare variant genom att möblera om eller byta platser på kontoret. Det går att skapa ny dynamik i arbetsmöten genom att möblera om eller att stå upp istället för att sitta ned. Eller varför inte ersätta konferenslokalen med en promenad med kollegorna.

När vi förhandlar med en leverantör analyserar vi leverantörens situation och vad de önskar och värdesätter i syfte att hitta en bra överenskommelse. Vi byter perspektiv och se på affären ur leverantörens perspektiv. Vi bör också fundera på hur leverantören ser på våra upphandlingar. Hur är det att lämna anbud till oss? Är våra förfrågningsunderlag enkla att förstå? Är det enkelt att göra en lista på ska- respektive börkrav så att anbudsgivarna kan säkerställa att de och anbudet når upp till våra krav? Vilka risker innebär vårt affärsupplägg för leverantören? Vi borde pröva att svara på våra upphandlingar! Att se på våra upphandlingar genom leverantörens glasögon skulle öka vår förståelse för leverantören. Kanske skulle vi kunna skapa tydligare förfrågningsunderlag och bättre affärsmodeller?!

Vi bör också sätta oss i beställarnas (avroparnas) knä för att få en bättre uppfattning om avtalen fungerar i praktiken. En avropsmodell må vara smart rent upphandlingsmässigt men krånglig att använda i praktiken. Samma gäller också information. Hur, när och var bör vi informera om nya avtal?

På SOI:s årskonferens i Göteborg hade vi förmånen att ta del av Maja Larssons uppfattning av konferensen. Hennes fina bilder växte fram successivt och gav mig ett annat perspektiv. Maja arbetar med graphic recording, hennes bilder finns på SOI:s hemsida.

Ett enkelt sätt att få nya perspektiv är att tala med andra kollegor än du brukar. Genom SOI får jag möjlighet att möta kollegor som jobbar inom andra upphandlande myndigheter. Att sätta mig in i förutsättningar för kollegor inom en mindre kommun eller en stor statlig myndighet ger mig helt nya perspektiv vilket bidrar till min utveckling.

Och snart åker några från SOI till Almedalen för att föra fram inköpares perspektiv i flera debatter om aktuella samhällsfrågor. Dessutom arrangerar vi två seminarier vilket blir spännande. Ett seminarium handlar om framtidens upphandlings- och inköpsfunktion - var är vi och vart ska vi? Flera intressanta frågor ska diskuteras bland annat om inköparen kan vara en möjliggörande som alla vill bolla innovativa idéer med. För att belysa frågorna ur olika perspektiv har vi bjudit in Anders Wijkman, Återvinningsindustrierna och Anders Ekholm från Institutet för framtidsstudier. Emma Breheim och Roger Himmelsköld kommer föra fram SOI:s perspektiv i diskussionen.

Vid det andra seminariet ställer vi oss frågan om det stämmer att det kommer in för få anbud i de offentliga upphandlingarna. En fråga som än så länge bara har belysts ur ett perspektiv. Vi funderar på hur många anbud vi vill ha och om vi vill ha anbud från alla företag. Ulrica Dyrke, Företagarna och Birgitta Laurent, Svenskt Näringsliv kommer ge sina perspektiv. Egil Nylén och jag kommer att föra fram SOI:s perspektiv i diskussionen.

Efter Almedalen ser jag fram emot en skön sommarledighet - ett bra tillfälle att få helt andra perspektiv på tillvaron.

Glad sommar!