Det pampiga Posthotellet i Göteborg är stort och vackert men skulle det räcka till för att få all logistik att fungera. Vi var över 800 deltagare, återigen en rejäl ökning. Jodå, det fungerade och det blev en glad, innehållsrik och livlig konferens i högt tempo.
Konferensen började med att Henrik Karlsson och Louise Strand presenterade SOI:s nationella strategi för inköp i offentlig sektor, som nu även fanns upptryckt till alla deltagare. För var och en av de fem nödvändiga förändringarna fanns nu också kommentarer, under de två rubrikerna, Det här bör regeringen göra och Det här bör beslutsfattare och ledare i offentlig sektor göra.
I sitt anförande berättade civilminister Ardalan Shekarabi att det i år kommer att tillsättas en uredning med syfte att förslå kraftiga förenklingar i upphandlingsregelverket under tröskelvärdena. Han påpekade också att SOI:s inspel kring en nationell upphandlingsstrategi har varit väldigt betydelsefull i regeringens arbete med den nationella strategin.
I den därpå följande soffdiskussionen, som leddes av André Pops menade Ardalan Shekarabi att SOI är en viktig medspelare i utvecklingen av de offentliga inköpen. Henrik Karlsson ansåg att namnet på Upphandlingsmyndigheten inte är optimalt och att det är viktigt att få med alla SOI’s aspekter på inköpsprocessen, inte bara styrningen, vilket Ardalan Shekarabi höll med om.
Historikern Gunnar Wetterberg, som även arbetade i Finansdepartementet då EU-direktiven implementerades, gav en intressant exposé över hur den svenska industrin växte fram och kring de egentliga orsakerna till varför svensk industri blev så innovativ och teknikutvecklande.
Lisebergskaninerna är mycket intresserade av offentlig upphandling och kom på oväntat besök.
SOI:s styrelse och publiken skakar loss tillsammans.
Alldeles nytillträdda Generaldirektören på Upphandlingsmyndigheten, Inger Ek, berättade om sin vision om myndigheten som ett kunskapscentrum och en spjutspets i utvecklingen av offentliga inköp. Man kommer inte heller att bara sitta på kammaren utan man skall vara ute i verkligheten och träffa alla berörda parter.
Innan det var dags att avsluta den första dagen med mingel i Vinterträdgården fick vi en spännande presentation kring hur man kan få grupper som består av olika personlighetstyper att dra åt samma håll och hur de kan få ökad förståelse för varandra. Framgångsexperten Annika R Malmberg Hamiltons spännande färgmodell, med röda, blåa, gula och gröna personligheter dök upp i många diskussioner under minglet.
Tisdagen inleddes med SOI’s årsmöte och valet av ny styrelse (som redan har presenterats på annan plats på hemsidan). Samtidigt pågick tre parallella seminarier.
Peter Nohrstedt från SKL Kommentus och Lennart Jonsson från Lidköpings kommun höll intressanta föredrag kring problematiken i livsmedelsupphandlingar och hur man kan utveckla den ofta väldigt komplicerade och tidskrävande uppföljningen.
Anders Ekholm från Institutet för framtidsstudier höll ett föredrag i högt tempo, med många överraskande insikter och slutsatser kring varför framtiden är så svår att förutsäga och vad man ändå kan ha uppfattningar om.
Henning Robach från Plan B gav sin syn på hur man bör tänka, utifrån rubriken Inga affärer på en död planet.
Catarina Sundberg från Trafikverket berättade om hur man tagit sig an det speciella uppdraget från regeringen, att skapa praktik- och lärlingsplatser och därigenom bidra till minskad arbetslöshet. 14 sådan kontrakt med leverantörer skall just gå igång men fortfarande vet man inte om det totala antalet praktik- och lärlingsplatser kommer att bli 200 eller kanske upp till 1500.
B
Därefter var det åter dags för parallella seminarier. Här ser vi Marianne Hammarström, Inköpschef på Falu Energi & Vatten AB, diskutera med Åsa Lindskog från Avfall Sverige, inför Åsas föredrag kring kommunernas viktiga roll i den cirkulära ekonomin.
Kommunikationsexperten Anna Bellman hade mycket att berätta om hur vi kan vässa vår troväridighet i våra presentationer och framträdanden.
Efter ett par timmars vila var det dags för återsamling för kvällens festmiddag, med uppträdande av eminenta sånggruppen Jamladies samt utnämnandet av Årets Inköpare
Inom en snar framtid kommer vi att presentera Lena Orrvad och hennes arbete i Vara kommun närmare i en intervju på SOI’s hemsida.
För dem som hade krafter kvar fortsatte festen ytterligare några timmar, med bland annat underhållning av Duo jag.
Onsdagen inleddes med tre omgångar med parallella seminarier innan det var dags för Sofia Åström att berätta om hur IKEA arbetar med inköpsstrategier för indirekt material.
Och avslutningsvis skulle traditionsenligt platsen för nästa årskonferens avslöjas. Det blev....
Gävle! Mera exakt 24-26 april på Konserthuset i Gävle.
Inom kort kommer här på hemsidan även några deltagare berätta om "Så upplevde vi årskonferensen" och vi skall även få se bilder på hur Maja Larsson dokumenterade årskonferensen med hjälp av Graphic Recording.