Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Linda Jansson i SOI’s styrelse

25 augusti, 2017

Efter ett 15-tal år som högstadielärare valde Linda Jansson att prova något helt annat. Från Logistikhögskolan gick vägen till en spännande anställning som entreprenadupphandlare i Vallentuna 2013.

– Hej Linda, hur ser din vardag i Vallentuna ut?
– Först kanske jag skall säga att det är väldigt kul att arbeta i en kommun som växer så att det knakar. Just nu har Vallentuna 33 000 invånare och vi har en förhoppning om att Roslagsbanan skall förlängas till Arlanda. Vi brukar skoja om Stockholm som en förort till Vallentuna. Jag bor ju i Täby och så länge vädret är hyfsat tar jag gärna min elcykel till jobbet, det är en mil cirka.  

– Du är ju entreprenadupphandlare, det är inte så att du sitter på samhällsbyggnadsförvaltningen då?
– Nej, vi har en samlad upphandlingsorganisation, centralt under ekonomiavdelningen. Organisationen består av en upphandlingssamordnare, fyra upphandlare och sedan några år tillbaka även en inköpscontroller. Jag och en kollega gör mest upphandlingar tillsammans med samhällsbyggnadsförvaltningen. Men det är inte vattentäta skott, vi kan utföra uppdrag åt andra förvaltningar också. 

Uppdragen är väldigt omväxlande, det kan handla om att upphandla nybyggnation av en förskola, skola, löpande byggunderhåll, rivningsarbeten, tekniska konsulter, vassklippning, säsongsblommor och mycket annat.  

– Vad fick dig att engagera dig i SOI’s styrelse?
– Jag fick helt oväntat en fråga från valberedningen och det var ju jättekul. Jag gillar utmaningar och att få vara med och påverka. Det känns väldigt positivt och jag ser fram emot arbetet. Det är ju också ett sätt att bygga nätverk och samarbeten, precis som i NOFI, Norrortens förenade inköpare, som är en intresseförening för upphandlare och upphandlingschefer i norra Storstockholm samt STONO som är ett nätverk för nordostkommunerna i Stockholm. 

– Hur ser du på utvecklingen av den offentliga upphandlingen i Sverige?
– Jag tror att inköps- och upphandlingsenheterna kommer att behöva bli större och innehålla fler funktioner om vi skall klara våra uppdrag. Det behövs avtalscontrollers, miljöstrateger och ytterligare fler strategiska funktioner. Dialogarbetet behöver utvecklas. Dynamiska inköpssystem är ett verktyg som skulle behöva användas mer. Vi måste arbeta nära både beställare, beslutsfattare och leverantörer och vi skall vara kompetenta och effektiva. 

– Hur ser du på SOI’s framtida roll och verksamhet?
– Vi skall fortsätta att utvecklas som vi gör nu. Fortsätta att bygga arenor för kompetensutveckling, samarbete och nätverkande, svara på remisser och vi skall vara ett tungt namn i debatten kring offentlig upphandling. Vårt arbete med den nationella upphandlingsstrategin och hur väl det togs emot av regeringen och andra aktörer blev ju en stark bekräftelse på att vi behövs. 

Har du egna hjärtefrågor inom upphandling som du gärna vill lyfta?
– Ja, det är att värna om och lyfta de små och medelstora företagen. Vi måste förenkla våra upphandlingar och avdramatisera anbudslämnandet. Då måste vi utveckla dialogen, delta i möten och anbudsskolor med det lokala näringslivet och samarbeta tätt med näringslivskontoret. 

– Och slutligen, när du inte arbetar, vad gör du helst då?
– I en situation med familj och tre barn handlar ju mycket om logistiklösning för att det ska fungera för alla, med skola, köra till träningar, vara körskollärare och allt vad det nu kan vara. Men så skall det ju vara och i familjen tycker vi väldigt mycket om skidåkning. För några år sedan sålde vi vår båt för att i stället resa på sommaren men vi börjar längta ut i skärgården igen…