Välkomna tillbaka! Hoppas att ni haft en härlig sommar. Jag vill inleda detta brev med att gratulera vår ordförande Emma Breheim som i början av augusti blev mamma till sitt tredje barn, en liten dotter. Inköpsfrågor ligger visserligen Emma varmt om hjärtat men av förklarliga skäl är det nedprioriterat just nu så ni får hålla till godo med ett vice ordförandebrev även den här gången. Men till nästa nyhetsbrev är jag ganska säker på att ni kommer att få höra från Emma igen.
Jag avslutade mitt senaste brev med att önska er alla en skön sommar med mycket tid till avkoppling för både knopp och kropp. Jag gjorde mitt bästa för att själv försöka följa det rådet och hade som ambition att inför min sommarsemester koppla bort jobbet till 100 % för att rensa skallen efter en intensiv vår och försommar. Jag valde därför bl.a. att avfölja alla upphandlingskanaler i sociala medier för att inte ”i onödan” påminnas om vardagen. Min strategi fungerade riktigt bra i några veckor. Sedan briserade IT-skandalen inom Transportstyrelsen och helt plötsligt var en upphandlingsrelaterad fråga högst upp på agendan i samtliga svenska nyhetskanaler. Som upphandlingsintresserad är det då naturligtvis svårt att bara låta nyheten passera. Men i övrigt har jag faktiskt lyckas fokusera på helt andra saker än offentlig upphandling vilket har känts skönt och välbehövligt.
Sedan vi hördes senast har SOI genomfört en av årets större enskilda aktiviteter. Jag tänker naturligtvis på Almedalsveckan där vi utöver två egna riktigt lyckade seminarier deltog i tiotalet paneldiskussioner, bevakade inköps- upphandlingsfrågor och träffade branschföreträdare och politiker. Det var intensiva men inspirerande dagar i Visby och ni kan läsa mer om min upplevelse i en separat nyhet.
En reflektion som jag och många med mig gjorde i Almedalen, vilket blev tydligt när vi hade vårt spanarseminarium, var att det tenderar att vara väldigt mycket samsyn i upphandlingssverige. Samsyn är i grunden naturligtvis en positiv företeelse men min upplevelse är att det är på gränsen till FÖR mycket samsyn. Det var ytterst få seminarier jag besökte där det blev spänning och liv i diskussionerna. De få gånger det hettade till handlade det om arbetsrättsliga villkor men i de flesta fall höll paneldeltagarna (mig själv inkluderad) med varandra och konstaterade t.ex. att ”ja, regelverket kan förenklas” eller ”det är viktigt att se upphandling som en strategisk funktion”. Visserligen sanningar men visst har vi hört det förut så det är inte direkt åsikter som rör om i grytan och driver på utvecklingen framåt.
Kanske är det så att vi måste jobba ännu mer aktivt för att få in fler inspel utifrån. Från personer som befinner sig utanför ankdammen och som inte jobbar med inköpsfrågor till vardags. Framtidsforskaren Anders Ekholm (som många av er säkert minns från vår konferens i Göteborg förra året) berättade på ett upphandlingsseminarium i Almedalen att han läst regeringens nationella upphandlingsstrateg men att han inte någonstans bland alla fina ord kunde läsa att det ska köpas bra varor och tjänster till bästa möjliga pris. Det kanske kan tyckas vara en självklarhet men även självklarheterna tål att påpekas med jämna mellanrum och borde väl åtminstone finnas med i den upphandlingsstrategi som ska leda vägen för landets upphandlande myndigheter.
Just inspel utifrån är något vi alltid försöker få med på vår årskonferens och min erfarenhet från Almedalen får mig bara ännu mer övertygad om att det är viktigt att få med i programmet. Fortsätt skicka in förslag på tänkbara programpunkter till konferensen i Jönköping 16-18 april 2018. Vi har redan fått in några bra förslag som vi ska jobba vidare med men tar gärna emot fler på soi@soi.se.
Arbete med årskonferensen kommer att stå i fokus när styrelsen om några veckor har sitt första fysiska möte efter sommaren. Vi har regelbundna telefonmöten var tredje vecka och fysiska möten ungefär 4-5 tillfällen per år. Telefonmötena brukar vara ungefär 1-1½ timme medan de tillfällen vi ses på riktigt oftast är en eller två intensiva heldagar då vi går på djupet med arbete kring våra fokusområden. Det brukar som sagt var bli intensiva dagar när vi ses men samtidigt så ger heldagsmötena också energi och när vi skiljs åt gör vi det fulla med inspiration för det fortsatta styrelsearbetet.
Ha en skön start på hösten så hörs vi igen om ett par månader.
Martin Magnusson