Det rykande aktuella ämnet lockade 220 åhörare till Upphandlingsmyndighetens seminarium.
Torsdagen den 15 juni hade Upphandlingsmyndigheten bjudit in till frukostseminarium. Trots att man valt en större lokal än vanligt och dessutom sände på webben så fylldes platserna med intresserade, totalt 220 personer.
Modererade gjorde Filip Brännström från Upphandlingsmyndigheten och då ingick även att ta emot talrika SMS med frågor både från de närvarande och från webbpubliken.
Inger Ek, Upphandlingsmyndighetens generaldirektör, konstaterade i sitt inledningsanförande att det i grunden handlar om den enskildes villkor och att de generella kraven på öppenhet och transparens ibland kolliderar med den svenska modellen. Det kommer att krävas myndighetssamverkan för att hitta var det finns ”otillständiga arbetsvillkor”. Vi har tagit fram grundläggande stöd i ett första steg och känner oss både ödmjuka och peppade inför uppgiften. Vi tittar också noga på hur Stockholm, Göteborg och Malmö har tagit gemensamma tag i frågan.
Charlotta Frenander konstaterade inledningsvis att uppdraget handlar om att säkerställa att anställdas villkor är i nivå med kollektivavtal och att offentliga medel inte skall användas för arbete på oskäliga villkor i andra länder, utifrån ILO’s kärnkonventioner. Reglerna gäller för upphandlingar över aktuellt tröskelvärde i LOU, LUF och LUK och som har påbörjats efter 1/6 2017. På myndighetens FAQ finns mer information att hitta. I korthet innebär bestämmelserna att upphandlande myndigheter och enheter är skyldiga att ställa arbetsrättsliga villkor om lön, semester och arbetstid i nivå med kollektivavtal om det är behövligt och de gäller även för underleverantörer. De gäller för varor, tjänster, byggentreprenader och koncessioner och bedömningen av vad som är behövligt görs av varje upphandlande myndighet för sig.
Stödet kommer att utvecklas i en stegvis process och med målet att skapa en enhetlig praktisk tillämpning som utgår från propositionen, inklusive revidering, nyutveckling och exempel.
Charlotta påpekade att alla myndighetsbeslut kan överprövas och det gäller även upphandlingar under tröskelvärdet.
Elisabeth Åberg talade om ILO’s kärnkonventioner och att de skall användas när svensk arbetsrätt inte är tillämplig. De gäller i hela leverantörskedjan. De arbetsrättsliga villkoren måste kunna kontrolleras/följas upp. För att få veta mer om riskanalyser så se Upphandlingsmyndighetens hemsida. Särskilt prioriterade är följande områden. Bygg & fastighet, Sjukvård & omsorg, Livsmedel, Fordon & transport, IT & telekom, Städ & kemikalier, Kontor & textilier, Giftfri förskola. I rutinerna bör ingå Policy, Ansvarig, Riskanalyser, Uppföljning & avvikelsehantering.
Vid bedömning av behovet bör följande ingå. Risk för oskälig lön, semester och arbetstid. Arbetstagare som utför upphandlad tjänst. Snedvridning av konkurrens. Schabloniseras (bransch).
I arbetet har Upphandlingsmyndigheten skaffat information från följande myndigheter. Upphandlande myndigheter, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket samt från Arbetsmarknadens parter.
Riskindikatorer för oskäliga arbetsvillkor har definierats så här.
Elisabeth berätta att myndigheten nu kommer nu att gå vidare med Bygg, Taxi och Städ. Och fler kommer.
Därefter återkom Charlotta Frenander utifrån följande tre punkter.
Vilka villkor ska ställas, Underleverantörer och Hur villkoren uppfylls.
Utgångspunkter för vilka villkor som ska ställas är;
Utgångspunkterna för att identifiera kollektivavtal är;
Utgångspunkter för att fastställa villkor och nivåer för lön, semester och arbetstid är;
Villkoren ska framgå av upphandlingsdokumenten
Ett påpekande gjordes, om Upphandlingsmyndigheten tagit fram villkor enligt ett centralt kollektivavtal har vi haft samråd med parterna.
Utgångspunkter för villkor som gäller för underleverantörer;
Utgångspunkter för hur en leverantör på olika sätt kan uppfylla villkoren (se LOU 17 kap. 5§);
Carin Carlsson från Stockholms stad berättade därefter om samarbetet mellan Stockholms stad, Göteborg och Malmö. Syftena med samarbetet har varit att skapa gemensamma målsättningar kring arbetsrätten, att skapa transparens och tydlighet mot leverantörsmarknaden, att ha gemensamma villkor och nivåer.
Vi bjöd in arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer inom måleri, el och bygg och har fått in underlag från samtliga. Ambitionen är en gemensam tolkning av lägsta nivåer. Om konsensus saknas har städerna utformat särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor.
Några viktiga punkter att tänka på för er som ger er in i ett liknande arbete.
Nästa steg för oss blir att uppdatera villkoren med nya nivåer från 1/6, att täcka ytterligare yrkeskategorier och att gå från teori till praktik. Andra får gärna använda våra resultat och jag kommer att arbeta några månader på Upphandlingsmyndigheten för att få in verksamhetsperspektivet. (Resultaten har nu publicerats och kan hämtas här).
Inger Ek sammanfattade seminariet i några punkter