Dalarna minskar avfallet genom medvetna inköp och smart upphandling
Är det möjligt att minska avfallet genom smarta inköp? Upphandlingsdialog Dalarna, Dala Avfall och 2047 Science Center i samarbete med Regionala avfallsplanegruppen välkomnade till en spännande dag med hållbarhet och upphandling i fokus. Konferensen vände sig till kommunala och regionala tjänstepersoner, politiker, upphandlare, inköpare, miljö- och hållbarhetsstrateger, lokala avfallsplanegrupper och personer som arbetar i en organisation med intresse för hållbar upphandling.
Nästan hundra deltagare och ett tiotal inspirerande föreläsare fanns på plats, bland andra Ulrika Liljeberg, som är en av sju ledamöter i Agenda 2030-delegationen, Joakim Thorneus från Upphandlingsmyndigheten, representanter från kommuner och via Skype medverkade miljöstrateg Marilouise Berg från Helsingborg.
Under ledning av Lena Lagestam fick vi höra några av Sveriges ledande kommunala företrädare och representanter från ett flertal organisationer som berättade om hur man faktiskt kan lyckas genom strategiska val för en hållbar upphandling. Man delade med sig av många goda, innovativa och även roliga råd när det gäller upphandling och smarta inköp.
-Avfallet måste förebyggas innan det uppstår, minska mängden innan produkten används. Tänk igenom vilket avfall har vi, varför uppstår det och hur kan vi minska det? Håll koll på lager, gör slut på det som finns. Återkoppla felaktiga saker till leverantören. Tänk innovationsupphandling, korttidsleasing, livslängd, köp funktion och hyr tjänster, sade Karin Nielsen, processledare för avfallsförebyggande kretslopp och vatten i Göteborg.
Eftermiddagen ägnades åt parallella workshops där man kunde välja mellan
1. Länge leve elektroniken! Göteborgs stad, Dala Avfall, 2. Klimateffektiv och giftfri upphandling, Uppsala Kommun, Länsstyrelsen Dalarna eller 3. Ställ rätt hållbarhetskrav, Upphandlingsmyndigheten, Beställargrupp för konstgräs
Dagen avslutades med en paneldiskussion och sammanfattning av dagens workshops.