Det lilla företaget 2p1 och entreprenören Joel Smedberg har fått mycket uppmärksamhet för sin unika tjänst, där man hyr en ljuslösning till kvadratmeterpris. De armaturer som byggs för att leverera kundens behov tillverkas till stor del av återbrukad råvara. Man använder dels de optiska komponenterna från gamla plattskärmar men också delar från egna armaturer som tagits ur bruk. Eftersom armaturerna är modulära kan de utvecklas löpande tillsammans med användarna. Nu har även den statliga forskningskoncernen RISE uppmärksammat denna cirkulära lösning och även besökt Bollnäs, som är den första och hittills enda kommun som upphandlat tjänsten.
Nedanstående artikel har vi (med tillstånd) hämtat från Bollnäs kommuns hemsida. Den är skriven av deras kommunikatör, Johanna Svensson.
Bollnäs kommun statueras som gott exempel: Som en vacker saga
Som alla vet är det bra för miljön att cirkulera och återbruka material. I Bollnäs blev en tjänstemans idé kring återbruk verklighet tack vare chefer och politiker som trodde på idén och vågade. Beslutet att hyra återbrukade ljusarumaturer istället för att köpa nya armaturer var så banbrytande att statliga forskningsinstitutet RISE, som verkar för hållbar tillväxt, vill att det goda exemplet som Bollnäs kommun statuerar ska sprida sig så att fler vågar göra samma sak. Därför gjorde RISE ett besök i Bollnäs förra veckan för att kartlägga och dokumentera hela processen från idé till beslut, genom upphandling, inköp, införande och slutligen det upplevda resultatet.
Johan Östling, senior project manager vid RISE, var lyrisk under intervjuerna och sa:
- Det är som en vacker saga, vi vill använda Bollnäs kommun som ett gott exempel så att vi kan fullfölja vårt uppdrag att sprida kunskapen till företagare, industrin, kommuner och de som arbetar med offentliga upphandlingar runt om i landet - men även att det i slutändan ska generera mer kundnytta.
- Det är viktigt att få med kommuner i den cirkulära omställningen. Anledningen till att vi besöker Bollnäs kommun är för att ni statuerar ett så bra exempel att vi ville komma till er och identifiera processen för cirkularitet av produkter. Vi kommer att dokumentera den noga för att sedan kunna implementera processen på andra produkter och tjänster, fortsätter Johan Östling, senior project manager vid RISE.
Det banbrytande beslutet att hyra återbrukade ljusarmaturer har resulterat i många fördelar. Genom att hyra ljus får vi alltid får det senaste inom belysning och eftersom utvecklingen i branschen går snabbt hade köpta armaturer blivit utdaterade och behövts bytas efter bara något enstaka år. Den hyrda moderna belysningen används framförallt i skolorna och kan med lätthet anpassas efter olika behov och har visat sig underlätta skoldagen för lärare och elever, särskilt barn med särskilda behov. LED-ljuset som vi hyr idag och använder kommer från återvunna dataskärmar.
Johan Larsson, projektledare på Bollnäs kommun, har långtgående ambitioner om ytterligare sätt att tänka miljösmart:
- Tänk vad roligt det vore om vi en dag kunde använda våra egna förbrukade dataskärmar, montera isär och återanvända till vår egen belysning, säger Johan Larsson, som var en av de som fick besvara många frågor från RISE.
PO Moberg, controller på barn- och utbildningsförvaltningen, blev också intervjuad av RISE:
- För att lyckas med en sådan här upphandling behöver miljöpolicyn finnas med från idé, till beslutsprocess och slutligen upphandlingsförfarandet. Jag hoppas och tror att den här upphandlingen kommer att påverka kommunens totala hållbarhetstänk framöver.
Stor uppmärksamhet i media
Tidigare har vår upphandling av ljus fått stor uppmärksamhet i media och även av Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi, Svenskt näringsliv, Silf (Sveriges Inköps- och Logistikförbund), diverse upphandlingstidningar och nu även från RISE. Likaså är intresset stort bland andra kommuner som upptäckt alla fördelar med den här typen av upphandling.
RISE (Research Institutes of Sweden)
RISE är ett statligt forskningsinstitut och innovationspartner som bedriver sin verksamhet utifrån FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. RISE har i uppdrag att verka för hållbar tillväxt i Sverige genom att stärka näringslivets konkurrenskraft och förnyelse samt bidra till en innovativ utveckling av samhället. Bland annat genom att bidra till innovativa, hållbara lösningar på samhällets utmaningar och stötta små och medelstora företag i hela landet.
Läs mer om cirkularitet på cirkularitet.se, en webbplats som drivs av ett Vinnova-finansierade projekt.