Även i Dalarna tycks den offentliga upphandlingen väcka allt mer uppmärksamhet. När Upphandlingsdialog Dalarna (UDD) kallade till seminarium kring den alltmer omfattande e-handeln och vad den får för konsekvenser för medborgare, handel och butiksdöd både i större och mindre orter var intresset stort. Ett nittiotal personer hade kommit till Galaxen i Borlänge och både TV, radio och tidningar var på plats. Här ser vi en av föredragshållarna, Arne Andersson från Postnord, uttala sig om vart vi är på väg.
Till mötet hade kommit både upphandlare, representanter för lokala företag, butiker och logistikföretag, förtroendevalda, ekonomistudenter från högskolan, Handelsanställdas förbund och många andra intresserade. Huvudtalare var Rickard Johansson från HUI, Handelns Utredningsinstitut och en av landets främsta E-handelssakkunniga samt Arne Andersson, legendarisk E-handelsanalytiker från Postnord.
Rickard Johansson gav en ingående exposé över E-handelns utveckling inom både handel och distribution, en utveckling som nu går så fort att den inte bara påverkar lokala butiker och stadskärnor utan även överlevnadsförmågan hos stora internationellt verksamma butikskedjor. Allra fortast har det gått i bokbranschen där drygt 55 % av alla böcker köps via e-handel.
Arne Andersson, välkänd nestor från Postnord, fyllde på med ytterligare information utifrån sin mångåriga erfarenhet, men det lämnades också rejält med utrymme för publikfrågor och de var väldigt många. En hel del bekymrade röster hördes kring hur detta påverkar butiksdöd och stadskärnor, men också konkreta diskussioner kring hur man kan stödja de små företag som vill överleva i skuggan av Amazon och AliBaba. Även frågan om hur e-handeln kommer att påverka den offentliga upphandlingen ställdes, liksom frågor om hur lokal livsmedelsproduktion kommer att påverkas när Amazon nu går in i den internationella livsmedelsbranschen.
Ronny Svensson, initiativtagare inom arbetsgruppen till dagens seminarium, kunde efter seminariet konstatera att frågorna är fler än svaren och att Upphandlingsdialog Dalarna behöver arbeta vidare med dessa frågor. All teknikutveckling är inte av godo men lösningen är inte att backa tillbaka från ny teknik utan att styra den åt rätt håll och då krävs medvetna konsumenter, tjänstemän (exempelvis upphandlare), politiker och beslutsfattare.