Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Marie-Louise Zeisig vill utveckla vårt språk

22 mars, 2018

Ord, röst, kropp, text, bild, gestaltning och allt som sker i ett mänskligt möte är det som skapar den språkbegåvade upphandlaren.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Rösten (och kroppsspråket) är vårt allra första språk och är ett av våra mest känsliga uttrycksmedel som direkt påverkas av vår sinnesstämning. Kroppsspråket ger oss en mängd information både om oss själva och om andra. ”En bild säger mer än tusen ord” gäller här. Det finns många nyanser och små, små signaler som berättar för oss och andra om vad vi egentligen menar och vad vi egentligen vill få sagt. Att kunna tolka och förstå kroppsspråket – både sitt eget och andras är en stor och viktig källa till förståelse och utveckling.

Marie-Louise Zeisig är främst praktiker, med gedigen erfarenhet från stora och små scener. Hon har genom sin erfarenhet som pedagog, artist och utbildningskonsult en ovanligt heltäckande kunskap om vad som fungerar i mötet med åhörare och individ. Tack vare sin pedagogiska förmåga kan hon utmana deltagarnas invanda mönster utan att någonsin passera gränsen för hänsyn och integritet. Tillsammans med en gedigen teoretisk plattform tillhör hon en av landets främsta utbildare inom sina ämnesområden.

Marie-Louise är anlitad både inom executive top-management och på ett bredare plan. Hon medverkar regelbundet i radio och tidningar som kroppsspråksexpert. Hon är utbildad sångpedagog och operasångerska (bland annat anställd på Stora Teatern i Göteborg) och övriga universitetsstudier är retorik, psykologi, dramatik, musikvetenskap och franska.

– Vad är det du vill lära Sveriges upphandlare och inköpare?
– Jag har bland annat pratat med Linda Jansson i SOI’s styrelse och har förstått att upphandlarens uppgift går långt utanför att bara skriva upphandlingar och hantera juridiska spörsmål. Det handlar om att utveckla dialogen med både leverantörer och beställare, att kunna redogöra för de verkliga behoven och de lösningar verksamheterna behöver. Det handlar också om en löpande dialog både före och under ett pågående avtal, att kunna vara nyanserad och även att kunna lyssna. När språket blir så specialiserat som inom upphandling så blir det också lätt ett maktspråk mot omgivningen. Det som behövs är ju dialog och samtal, att undvika missförstånd och onödigt merarbete. Vi bör ägna vår korta stund på jorden åt annat än missförstånd och att alltid ”vilja ha rätt”. Vi måste kunna dela med oss, låta människor få göra misstag.

– Kommunikation är jättekomplext men 96 procent av alla människor vill bli inspirerade, utvecklas  och få lära sig mer. På det sättet har jag ett jättebra utgångsläge när jag skall prata med er, skrattar Marie-Louise.

– Är det krångligare att prata inför 700 åhörare än inför tio personer på ett litet möte?
– Egentligen inte, men om man är ovan kan det ju kännas så. Med åren har jag ju byggt upp en ganska gedigen verktygslåda och när man pratar inför många så får man använda lite andra verktyg. Men fortfarande är varje människa i publiken en unik människa som jag vill nå fram till.

Om detta och mycket mer skall Marie-Louise Zeisig prata på SOI’s årskonferens. Välkommen att lyssna på Marie-Louise, våga vara nyfiken och ställ frågor, måndag 16 april, kl. 16.15-17.00.