Viktiga steg mot strategiskt inköpsarbete med den goda affären i fokus
För tio år sedan, i maj 2010, gjorde SOI en noggrann utvärdering av den nyligen genomförda årskonferensen i Östersund. Att totalt fyrahundra personer deltog i konferensen betyder att den var helt fulltecknad och att man till och med tvingades säga nej till ett antal personer var också långt över förväntan och upphandlingschefen i Östersund, Thomas Karlsson, tillika styrelseledamot i SOI var minst sagt mycket nöjd och glad. Han menade att uppslutningen var långt över vad han hade förväntat sig.
I deltagarnas kommentarer sticker några saker ut väldigt tydligt. Framför allt den stora uppskattningen av dels några talare, med älgfarmare Sune Häggmark, professor Christina Ramberg (som ville se en LOU-fri zon i Sverige, inspiratören Claes Hellgren samt juristerna Eva Sveman och Roger Hagman i spetsen, men framför allt moderatorn Mikael Tornving, som får oerhört mycket beröm. Någon skriver till och med att han lyckades skruva upp upphandlarnas självbild och yrkesstolthet. För sonen till en upphandlingschef borde det kännas ganska bra!
Här kan man i efterhand tillägga att det var första gången SOI använde en extern moderator, och det faktum att Mikael Tornvings mamma hade varit upphandlingschef i just Östersund gjorde honom verkligen extra lämpad att hålla i konferensen. Bland annat yttrade han följande: ”Som skattebetalare är jag tacksam för att ni finns”, ett uttalande som uppskattades av deltagarna.
Ett annat genomgående konstaterande i utvärderingen var följande: ”SOI har verkligen blivit en professionell konferensarrangör.”
Tidningen Anbudsjournalens chefredaktör, Bo Höglander, gjorde en viktig observation i en ledare efter konferensen. ”Själv tycker jag som icke-inköpande betraktare att årsdagarna med Sveriges offentliga inköpare, SOI, i Östersund innebar ett lyft, inte bara på grund av sättet att transportera sig dit och hem. Jag tänker på det ändrade fokus, jämfört med tidigare år, som blev tydligt. Flera viktiga steg har tagits, bort från rättsfall och paragrafer och mot affärer och yrkesroll. Kanske är det vi nu ser början på en utveckling som på sikt gör offentlig upphandling får sin rätta plats, nämligen som ett strategiskt viktigt verktyg i den totala ekonomin.”
SOI's ordförande, Lisbeth Johnson, skrev i sitt ordförandebrev i maj 2010 att hon är besviken på det förslag kring ändringar i LOU som nu är på väg att föreslås. ” I veckan kommer riksdagen att fatta beslut om hur upphandlingslagstiftningen skall se ut i Sverige från den 15 juli. Sanktioner är den metod som regeringen förespråkar för att få oss att göra bättre affärer. Det är tungt att inte debatt och argument utgår från behovet och viljan att göra bra affärer för skattepengarna. Våra förtroendevalda borde prata för nyttan med offentlig upphandling och motivera alla de som trilskas med att visa på goda exempel, bra affärsmässiga upphandlingar.”
Avslutningsvis känns det rätt att återupprepa SOI´s vision för framtiden, som presenterades i nyhetsbrevet i maj 2010. ”Genom att lyfta fram frågor som kvalitet och ekonomi vid upphandlingar och inköp och flytta tyngdpunkten från de juridiska frågorna har SOI aktivt medverkat till att bilden av den offentliga upphandlingen förändrats från att vara en i huvudsak juridisk fråga till en i huvudsak affärsmässig process.”