Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Offentliga måltidens dag

21 oktober, 2020

15 oktober – dagen då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visade vad de kan

Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land! Det vill vi att fler ska få upp ögonen för och därför koordinerade MATtanken i år Offentliga måltidens dag den 15 oktober, berättas på mattanken.se. En dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visade upp sina verksamheter på olika sätt.

Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober - i år  var det alltså den 15 oktober. I samråd med Måltidsakademien förstärker MATtanken i år dagen.

I hela Sverige genomfördes ca 220 aktiviteter. Här följer några exempel på aktiviteter kring offentliga måltider som genomfördes i Västmanland den 15 oktober.

Hallstahammar kommun
Annorlunda & nya grönsaker/frukt/rotsaker
I samarbete med vår grönsaksleverantör erbjuds smakprov av nya & annorlunda frukter/grönsaker/rotsaker på våra enheter.
Plats: Alla skolor/förskolor i Hallstahammars kommun.

Sala kommun
Barn och elevers önskerätt på menyn i förskolor och skolkök
I våra 14 skolkök och 9 förskolekök kommer lunchmåltiden vara en önskerätt som barn och elever har önskat.
Plats: Sala kommuns 14 skolor och 9 förskolor.

Bryggeriets trerätters
Bryggeriet i Sala kommun kommer under dagen duka bord i hösttema och avnjuta en trerättersmåltid i höstens alla färger.
Plats: Bryggeriet i Sala kommun.

Dukningstävling i samband med lunchserveringen
Avdelningarna på Björkgårdens äldreboende tävlar om att förhöja måltidsupplevelsen med den allra finaste dukningen i samband med att lunchen serverar. En jury kommer att utse en vinnande avdelning som får ett pris från köket.
Plats: Björkgårdens äldreboende i Västerfärnebo.

Ekebygården firar!
Ekebygården i Sala kommun kommer under dagen avnjuta en trerätters måltid i trevlig sällskap!
Plats: Ekebygården.

Jakobsbergsgården firar!
Vi på Jakobsbergsgården i Sala kommun kommer uppmärksamma den offentliga måltiden hela veckan med en tipspromenad där alla deltagande avdelningar får örter att förgylla maten med, samt vinnande avdelningen får en smakkorg av köket!
På torsdagen kommer gycklare och underhåller i trädgården om vädret tillåter. En minnesutställning med smakprov på höstens alla grönsaker och frukter blir ett härligt inslag. Till lunch kommer det serveras en buffé av småplock med smaker hämtade från Europa. Vi kommer andas, smaka och prata mat hela veckan!
Plast: Jakobsbergsgården, Sala kommun.

Minimässa med smakprover
För kommunens högstadieelever kommer det att arrangeras en minimässa med smakprov i samband med lunchserveringen. Det blir även ett tillfälle att lyssna in elevernas synpunkter och önskemål om skolmaten
Plats: Vallaskolan, Sala.

SAPERE - att uppleva mat med alla sinnen
Måltidsenhetens kök inspirerar förskolor och fritidshem att genomföra olika övningar med Sapere metoden under dagen. Exempel: gissa smaken, blindtest av lukter, att förstå hur sinnena samverkar i smakupplevelsen
Plats: Förskolor och skolors fritidshem i Sala kommun.

Åkraskolan bjuder på skollunch med inspiration från ett valt land av eleverna
Åkraskolan är en multikulturell skola med ca 15 olika nationaliteter. I varje klass har elever röstat fram 3 länder. Dagens skollunch och måltidsmiljö kommer att ha inspiration från det land som har fått flest röster av samtliga elever.
Plats: Åkraskolan och Gärdesta modulskola, Sala kommun.

Västerås stad
Frågesport
Restaurangenheten vill öka kunskapen hos våra gäster och för det har vi skapat frågesport som vi vill uppmärksamma våra gäster med den 15:e oktober.
Frågesporten kommer att vara tillgänglig från 8:00-16:00 och vi kommer att lotta ut 10 priser bland alla deltagare.

Vad är MATtanken?
MATtanken är ett projekt som genom nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte vill bidra till hållbara offentliga måltider.

Syftet med MATtanken
Syftet med projektet är att
• Främja ökad kvalitet på offentliga måltider och att de resurser som satsas på dessa tillvaratas på bästa sätt.
• Offentliga måltider ska bidra till en hållbar utveckling.
• Ge ökad kompetens, engagemang och effektivitet hos aktörer i kedjan från producent till konsument.
• Bredda och förstärka nätverkande och samarbeten inom matproduktion och måltidsfrågor.

Aktiviteter
För att uppnå målen med projektet kommer bland annat nedanstående aktiviteter att utföras.

Erfarenhetsutbyten och kompetensutveckling
• Medverka i kartläggning kring offentliga måltidsverksamheter
• Arrangera webbinarier
• Arrangera egna och medverka på andras evenemang

Sprida inspirerande exempel
• Publicera artiklar på webbplatsen
• Spela in poddavsnitt

Nätverkande
• Identifiera framgångsrika lokala/regionala nav och verksamheter
• Kommunicera i sociala medier

Om projektet
Projektet finansieras via landsbygdsprogrammet samt av LRF och Sveriges Konsumenter. Projektet startade i november 2017. En förlängning beviljades i mars 2020 med slutdatum den 31 januari 2023. Styrgruppen består av representanter från Livsmedelsverket, LRF, Sveriges Konsumenter och Landsbygdsnätverkets kansli.
Läs mer om hur projektet är organiserat och ladda hem en presentation som sammanfattar projektet här