Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Jesper Zetterström – ny i SOI's styrelse

22 september, 2020

Upphandlingschef på Region Kalmar med gott om idéer

Sedan snart fyra år tillbaka är Jesper Zetterström upphandlingschef på Region Kalmar. Inköp och även försäljning har varit den röda tråden under hela yrkeslivet, i allt från stora amerikanska börsnoterade företag till eget företag i mindre skala, bland annat på Gotland. De senaste 18 åren ligger fokus just på strategiskt inköpsarbete.

– Hur ser din vardag ut på jobbet?
– Som upphandlingschef blir man ju inte direkt delaktig i upphandlingar, även om jag naturligtvis kan bli tillfrågad om synpunkter ibland. Vi är 21 personer på upphandlingsavdelningen, varav 13 är upphandlare. I övrigt finns roller som administratör, controllers och en heltidsjurist. Min roll är framför allt att höja den strategiska nivån, från att bara ha varit en avtalsfabrik. Just nu har vi fokus på aktiv avtalsuppföljning och på spendanalys, och att vi gör det i ett fördjupat samarbete med förvaltningarna.

Jag sitter också med i regionala nätverk, vi har till exempel ett aktivt samarbete med regionerna i Östergötland och Jönköping och jag är även med i LfU’s styrelse, alltså Ledningsnätverket för regionernas upphandling, som namnet numera står för.

– Vad fick dig att bli engagerad i SOI’s styrelse?
– Jag fick helt enkelt frågan från valberedningen och tyckte det skulle vara dumt att tacka nej. Hur förslaget kom till har jag ingen aning om men jag har i alla fall tidigare haft tillfälle till att ventilera lite idéer, bland annat med Martin Kruse och med Pia-Britt Hildebrand i Värmland. Och det känns naturligtvis också hedrande.

– Hur ser du på utvecklingen av den offentliga upphandlingen i Sverige?
– Den håller på att förändras från avtalsproduktion till en större strategisk funktion och höjd. Uppdraget har blivit större och i dag förväntas vi bidra aktivt till myndigheternas ekonomi. Man kan uttrycka det som att en tredjedel av regionernas omsättning är upphandlingsbar, i vårt fall 3,5 av 10 miljarder. Ledningen har fått upp ögonen för detta och vi fångar upp allt fler delar av regionens verksamhet.

– Och hur ser du på SOI’s nuvarande och framtida roll och verksamhet?
– Vi är väldigt efterfrågade, som partner, som remissinstans och så vidare. SOI har helt enkelt blivit ett väldigt starkt varumärke och så kommer det helt säkert att förbli. Man är väldigt breda och organiserar alla typer av upphandlande organisationer. Jag är säker på att väldigt många av de som av olika anledningar inte organiserat sig också följer SOI’s verksamhet.

För mig är det viktigt att SOI arbetar aktivt med kompetensutveckling och att stödja högre utbildning och forskning på området.

– Har du hjärtefrågor inom upphandling som du gärna vill lyfta?
– Ja, det finns ett par fråga som är viktiga för mig, kanske utifrån mina erfarenheter från privat sektor. Det handlar dels om dialogen med leverantörerna, dels om att kunna förhandla med dem, även under avtalstiden.

I företagen jag arbetat i var mötesrummen ständigt fyllda av leverantörer, som hade saker att berätta och diskutera. Upphandlingslagstiftningen har gjort oss alldeles för reserverade och det har följt med även in i avtalstiden tyvärr. Själva upphandlingsprocessen handlar ju bara om en kort tid. Det går mycket väl att lägga upp ett avtal så att det är möjligt att genomföra förhandlingar under avtalstiden. Och då kan vi bygga in utveckling av avtalen utan att behöva vänta i fyra år. Detta är något jag gärna vill driva och utveckla även inom SOI.

– Och slutligen, när du inte arbetar, vad gör du helst då?
– Jag har slutat spela golf, eftersom jag är för dålig förlorare, skrattar Jesper. Men jag tycker mycket om flugfiske och någon gång i framtiden skall jag lära mig att tillverka mina egna spön, av bambu då förstås. Jag gillar också att cykla mountainbike, dock inte de värsta utförsracen utan i skogen. Jag har ändå gjort sönder ett nyckelben någon gång. Skidor åker jag också gärna, både horisontellt och vertikalt.