Alla som varit med ett tag i upphandlingsbranschen vet vem Bo Höglander är. Däremot kanske inte att det är cirka 20 år sedan han värvades till Anbudsjournalen som på den tiden var ledande och mycket välrenommerad tidning på området. Därmed är han troligen en av de svenska journalister som skrivit längst av alla med offentlig upphandling som huvudämne.
Men journalistbanan började betydligt tidigare. Efter redaktörskap på en dagstidning hamnade Bo på Södermanlands Nyheter där han så småningom blev nyhetschef. Men då Börje Hörnlund blev arbetsmarknadsminister i Carl Bildts regering år 1991 behövde han en press/informationssekreterare. Det blev snabba ryck och bara några dagar efter rekryteringen var Bo på plats.
– Det blev en väldigt spännande och lärorik period, minns Bosse. Då Börje Hörnlund lämnade regerandet 1994 var det dags att återgå till Södermanlands Nyheter, samtidigt som jag också startade eget företag.
– När jag runt 2001 startade eget företag som frilans träffade jag Stefan Elg. Det var ett möte som kom att ändrade min journalistiska bana och som gjorde upphandling till min huvudfråga under många år. För att läsaren ska förstå varför så kan jag citera vad jag skrev om Stefan Elg då han gick bort år 2017.
”Stefan Elgs betydelse i samband med LOU:s införande i Sverige kring 1994 och decennierna därefter kan inte nog överskattas. Tillsammans med gode vännen Claes Aldurén var han med i inledningsskedet av AnbudsJournalen, som blev det första och största rikstäckande annonsorganet för kommunernas, statens och landstingens offentliga upphandlingar. Samarbetet med Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) var omfattande och under ett antal år var AnbudsJournalen ensam aktör på upphandlingsarenan.
Stefan Elg var en flitigt förekommande gäst och föreläsare på olika upphandlingsdagar, seminarier och kurser kring offentlig upphandling.
Jag fick förmånen att komma in som medarbetare i AnbudsJournalens tidningsverksamhet i början av 2000-talet. Stefan Elg blev min närmaste chef och kollega, samt en god vän. År 2006 fick jag förmånen att efterträda honom som chefredaktör och ansvarig utgivare. Stefan ville då fördjupa sig i den offentliga upphandlingens praxis och metodutveckling samt engagera sig på ägar- och ledningsnivå i den nybildade koncernen Allego, numera Colligio.”
Då undertecknad intervjuare blev redaktör för SOI i början av 2005 var Bosse en av de första jag lärde känna och vi deltog bägge i den legendariska SOI-konferensen i Umeå 2005, med Hans Gum som konferensgeneral i rutig kavaj. Under några år hade faktiskt Allego uppdraget att producera SOI´s dåvarande tidning, Affärer, med Bosse som redaktör. Detta tills Allego lämnade uppdraget. Bosse och jag blev snabbt goda vänner och några år senare värvade Bosse mig till att även börja skriva i Anbudsjournalen. Att arbeta med Bosse som chefredaktör gav viktiga lärdomar, som jag kunde dra nytta av även i mitt uppdrag åt SOI.
Då diskussionerna kring upphandlingsannonsering och offentliga databaser hettade till, samtidigt som det fanns allt fler aktörer på banan, beslutade Allegos ägare att sälja företaget, för att i stället utveckla konsultverksamheten i Colligio, vilket i förlängningen även ledde till att tidningen Anbudsjournalen lades ner 2011.
– Jag hade ju även andra uppdragsgivare och kunde ta mig fram som frilansande journalist, berättar Bosse, men efterhand blev det allt mera uppdrag åt tidningen Offentliga Affärer, som jag så småningom blev redaktör för. Den ges ju ut av göteborgsföretaget Hexanova, som också under många år arrangerade Upphandlingsdagarna. Så upphandling var fortfarande ett stort och viktigt ämne för mig. Förutom Upphandlingsdagarna så var ju även Almedalen en viktig arena för Offentliga Affärer och där var upphandling ett viktigt ämne för oss och i det sammanhanget även vårt samarbete med Helena Rosén Andersson, då på Advokatfirman Lindahl och numera som bekant justitieråd i Högsta Förvaltningsdomstolen. Själv var jag moderator vid många av dessa arrangemang i Almedalen.
– För några år sedan sålde ju Hexanova Upphandlingsdagarna men fortsatte att utveckla olika arrangemang med koppling till offentlig sektor, så uppdraget som redaktör för Offentliga Affärer rullar vidare. Jag har ändå fortsatt att hålla koll på den offentliga upphandlingen, även om jag inte skriver så mycket om ämnet längre. Men desto roligare då att vi nu kommer tillbaka till upphandlingsområdet med Mötesplats Offentliga Affärer, dessutom förstärkt med Anbudsmässan. Helena Rosén Andersson är återigen med i programrådet och även SOI är representerat genom Roger Himmelsköld. Jag ser verkligen fram emot 15-16 september och att få återuppliva alla bekantskaper inom upphandlingen!
– Det är ju dessutom så att intresset för den offentliga upphandlingen, och insikten i vad den betyder har ökat oerhört på senare år. Kompetensen bland upphandlarna har ju också höjts ordentligt, inte minst tack vare SOI:s insatser. Så jag tror att det finns ett stort sug efter vårt arrangemang, precis som många längtar efter SOI:s årskonferens i fysiskt format. Så jag avslutar med att säga, väl mött på Nacka strand i september!