Hur kan digitaliseringen stötta kommunerna i hållbarhetsarbetet?
Dagens Samhälle och Aktuell Hållbarhet drog i höstas igång en serie entimmas digitala miniseminarier utifrån att ekonomin krymper för de svenska kommunerna. Det sista seminariet i serien handlade om digitaliseringens möjligheter.
Med hjälp av digitaliseringen kan man dela information som underlättar administration eller samordna och automatisera processer som exempelvis bygglov och tillståndsansökningar. Under seminariet fick vi ta del av ett antal exempel ur verkligheten, som hade ett jordnära och starkt fokus på verklig nytta och därmed blev mycket givande för deltagarna, oavsett vilken roll man själv har i offentliga verksamheter.
Moderator var Cecilia Granestrand, reporter på Dagens Samhälle, som med säker hand styrde mötet. Och först ut som talare var Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan i Kramfors och före detta IT-konsult. Ämnet var ”Leda kommunal skola i takt med tiden och tekniken” och vi fick ta del av en modern skolledares syn på hur verksamheten kan förändras med hjälp av nya digitala verktyg och processer för administration och omsorg om elever och personal. Här handlade det om att underlätta lärarens roll, för att kunna fokusera på lärarjobbet i stället för på administration och att skapa trygghet för både lärare och elever. Vi har en kompetent leverantör men det är vi som styr innehållet i verktyget, inte leverantören, berättade Peyman. Och vi bygger ut det hela tiden, utifrån de behov som verkligheten skapar, inte utifrån verktygets möjligheter. Och vi har en styrkedja där alla är involverade, från kommunalråd till föräldrar.
Nästa ämne var ”Det uppkopplade och sammankopplade samhället”. Det handlade om ekosystem och synergier mellan Internet of Things, Öppna data och AI för att effektivisera och automatisera processer, ge förutsättningar för datadrivet beslutsfattande och en ökad tillgänglighet.
Catrin Ditz, digital strateg på Storstockholm, beskrev hur kommunerna i Stockholm län samarbetar för att lyckas bättre och därefter fick vi höra Tony Mccarrick, digitaliseringsstrateg, berätta om hur Södertälje använder digitalisering för ökad hållbarhet. Han menade att man behöver en holistisk syn på digitalisering för att inte fastna i tekniken och vi fick ett par intressanta exempel på hur man arbetar i Södertälje. När man gör så att soptunnorna själva talar om när de behöver tömmas så innebär det att tömningskostnaden per tunna minskas med sextio procent. Och en enkel app för funktionshindrade talar om var det finns lediga handikapp-parkeringar. Vi kan använda tekniken för att göra samhället mer tillgängligt för alla! Offentlig sektor ligger efter, mer här än i Finland, Danmark och Norge, så vi måste helt enkelt bli bättre!
Jonas Olaison, hållbarhetschef på Textilia, tipsade kort om att inte lägga onödigt jobb på upphandlingar med hållbarhetskrav; Berätta om era mål och låt leverantörern göra jobbet!
Eva Stattin, digitaliseringsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet, berättade att avfallssektorn har haft en trög start på sin digitala resa, men utvecklingen har nu börjat ta fart på allvar. Vi fick ta del av ett antal exempel från det arbetet.
Avslutningsvis fick vi se ett sammandrag av en film där Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman talade om digitaliseringens möjligheter på Aktuell Hållbarhets konferens Hållbar kommun den 20 oktober 2020.
Sammantaget var det ett rappt, intresseväckande och medryckande arrangemang med konkreta och inspirerande exempel i det pågående förändringsarbetet.