Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

SOI i Luleå – Årskonferens med mersmak!

11 april, 2022

Hybridkonferenser blir det nya normala

Trots den osäkerhet som pandemin har skapat och som höll i sig länge, så var vi nästan 500 personer på plats i Luleå. Ytterligare ca 200 deltog via nätet, ett sätt att forma konferenser som lär vara det nya normala även i framtiden. En  av de få goda sakerna med pandemin är ju att möjliggheten att delta via nätet i konferenser och seminarier dit man inte kan ta sig har ökat enormt.

Luleå hade haft fint väder under flera veckor men vid ankomsten sade den lilla väderappen i telefonen ”minus 10 grader, känns som 19”. Kallt och halkigt utomhus men med stor värme bland deltagarna i Luleås kulturhus. Äntligen kunde vi mötas IRL också. Och det blev ett mycket proffsigt arrangemang, vilket intygades av många deltagare vi pratade med. SOI har använt de två ”förlorade åren” till att bli ännu duktigare arrangörer, bland annat med hjälp av de digitala årskonferenserna och andra arrangemang, som ”Program för erfarenhetsutbyte”.

Konferensprogrammet var som vanligt mycket omfattande och eftersom det hade formats ”av inköpare – för inköpare” så fanns det godbitar för alla, utifrån intresse och vardagens arbetsuppgifter. Vissa programpunkter stack ut lite extra, som exempelvis Mia Thörnbloms inspirationsföreläsning ”Sårbar & Superstark”, som väckte mycket jubel. Vi hade också en moderator, Magnus Hedberg, känd programledare från Lyxfällan, som på ett både avslappnat och lyhört sätt ledde konferensen men också höll i debatter och utfrågningar av föreläsare på ett skickligt sätt. Hans citat från en deltagare i Lyxfällan borde kanske inte bli vägledande för offentliga inköpare. ”Det gäller att sätta sprätt på pengarna innan dom tar slut!”

En annan del av konferensen var ju banketten på onsdagskvällen, något man verkligen hade längtat efter ett par år. En av mina bordsgrannar, en upphandlingschef med många års erfarenhet och ett mångårigt medlemsskap i SOI sade. ”Jag brukar åka på årskonferensen ungefär varannan gång, men skall det vara så här roligt får jag väl börja åka varje år”.

Och till banketten hör ju även prisutdelningen. Årets inköpare blev som alla vet Elin Willén, strategisk inköpare på Sjöfartsverket. I god ordning hade hon ingen aning om att hon var nominerad och blev otroligt förvånad när hon ropades upp på scenen. Henne möter ni i en egen artikel här på hemsidan.

Det tråkigaste med parallella seminarier är att man ibland missar godbitar för att det finns för mycket att välja på. Ändå ett rätt angenämt problem.

Vår nya civilminister,  Ida Karkiainen, gav en resumé över  det pågående arbetet kring upphandling och kunde bland annat berätta om den departementsskrivelse som nu är ute på remiss och som syftar till att de offentliga inköpen ska kunna ta tillvara samhällsaspekter på ett bättre sätt. Ett grundtema i hennes arbete är ”Som civilminister är mitt uppdrag att skapa så likvärdiga förutsättningar som möjligt för välfärdens medarbetare och för alla som tar del av deras arbete, oavsett var i landet du bor.”

En annan del, som faktiskt ytterligare bidrog till den positiva stämningen på årskonferensen, var när representanter för Luleå och Skellefteå berättade om de jättelika satsningar som nu pågår utifrån bland annat den gigantiska batterifabrik som växer fram och satsningen på ”grönt stål”. Man förväntar sig en väldig befolkningstillväxt och ett jättebehov av att utveckla allt från bostäder och skolor till alla former av kommunal service som kommer att behövas framöver. Även i professor Karl Anderssons föredrag, utifrån Luleå universitets forsknings- och utbildningshorisont, märktes ett stort engagemang i samhällsutvecklingen, inte minst utifrån ett glesbygds- och demokratiperspektiv.

En årskonferens innehåller ju även en formell del för SOI´s medlemmar. Lämnade styrelsen gjorde denna gång Jesper Zetterström, Upphandlingschef i Region Kalmar, och till ny styrelseledamot valdes Gustav Grangert, Region Uppsala. Tyvärr kunde han inte närvara och han saknas därför på bilden nedan.

Nämnas bör också att många av presentationerna på årskonferensen nu går att ladda ner från SOI´s hemsida. De finns att hämta under Konferenser > SOI Årskonferens 2022.

Och sist men inte minst, platsen för SOI´s nästa ärskonferens blir... ja, just det, LINKÖPING. Datum publiceras senare. Ett stort tack till styrelsen och lokala gruppen i Luleå för en fint genomförd årskonferens.