Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Möt Lotta hos ”Framtidens inköpare i offentlig sektor”

20 december, 2022

Deltar i den första tvärvetenskapliga akademiska inköpsutbildningen i Sverige.

Lotta Pettersson arbetar sedan nio år som administratör vid Kemi och kemiteknik, Tillämpad kemi, på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. I det arbetet ingår att vara inköpskoordinator, i praktiken en mellanhand och även informationsförmedlare mellan den egna institutionen och den centrala inköpsenheten på Chalmers. Att gå den nya utbildningen, Framtidens inköpare i offentlig sektor (FIOS), den första tvärvetenskapliga akademiska inköpsutbildningen i Sverige, som Göteborgs universitet startade i början av hösten borde alltså vara ett utmärkt sätt att hålla sig väl uppdaterad kring offentlig upphandling.

– Martin, som är chef på den centrala inköpsenheten, skickade ut den inbjudan till kursen som universitetet framställt, berättar Lotta. Jag och en kollega från institutionen fick möjlighet att gå utbildningen, som har bestått av sex intensiva heldagar. Sammanlagt

Vad tycker du om utbildningen?
– Vi hade bland annat professor Schotanus från Nederländerna, en hel och en halv dag. Det var otroligt intressant, och väldigt omfattande, med stark inriktning på samhälleliga mål, inte minst inom hållbarhet. Alla våra föreläsare har faktiskt varit väldigt bra, men han var ändå lite utöver det vanliga. Vi som deltar i utbildningen kommer ju från olika nivåer och med olika erfarenheter och arbetsuppgifter, vilket ibland gör det lite svårt att ta till sig allting, exempelvis när vi gått djupare in på upphandlingens juridiska aspekter. Totalt har vi varit ett drygt tjugotal deltagare, varav 5-6 stycken från Chalmers.

– Det känns väldigt kul att Eva Nordlund, som är upphandlingschef på universitetet, har siktet på att det skall bli en professur i offentlig upphandling, vilket borde ge utrymme för både forskning och utbildning i framtiden. Med tanke på att upphandlingen omsätter 800 miljarder kronor per år så känns det ju självklart att detta måste återspeglas inom akademin. Att själva upphandlingarna håller hög kvalitet blir ju otroligt viktigt. Det var också kul att både Eva Nordlund, och Mette, som hållit i utbildningen, varit med och deltagit på alla utbildningsdagarna.

Kommer du att vara en duktigare inköpssamordnare efter utbildningen?
– Vissa saker kanske var ovanför min nivå, men jo, det kommer jag absolut att vara. Till exempel har det blivit tydligare hur noga man måste vara när man ställer miljö- och hållbarhetskrav. Men som tur är har vi ju också en miljösamordnare på Chalmers, som jag kan ta hjälp av.
Det har dessutom varit givande att få träffa kollegor att resonera med och att vidga sitt nätverk.
Sammantaget är jag jättenöjd med utbildningen och jag hoppas verkligen att man lyckas med ambitionen att skapa en permanent verksamhet, kopplad till en professur i offentlig upphandling.