Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Tryggare arbetsplatser med ID06

19 juni, 2023

Sund konkurrens genom transparens

En av de utställare vi träffade på årskonferensen i Linköping var ID06. Systemet lanserades redan 2006 av Byggföretagen i syfte att främja sund konkurrens och säkra arbetsplatser i byggbranschen. Sedan dess har verksamheten vuxit och från 2016 blev ID06 AB ett fristående, icke vinstutdelande bolag. Numera erbjuder man sina tjänster till alla branscher och inte minst företag som tror på social hållbarhet.

Ägare av bolaget är Byggföretagen, Byggherrarna, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Plåt-och Ventföretagen, Glasbranschföreningen, Säkerhetsföretagen, Transportföretagen och Måleriföretagen.

Man erbjuder sina kunder mjukvarusystem och IT lösningar som hjälper företag att effektivisera den dagliga verksamheten, inom alla branscher. Till exempel används ID06 för närvaroregistrering av personer i arbetsplatsens personalliggare, digitalisering av arbetares utbildningsbevis och inpasserings- och låsfunktioner i lokala system.

Genom sina tjänster gör ID06 det möjligt för företag att enkelt kunna identifiera personer på arbetsplatsen och koppla varje person till ett företag, på ett säkert sätt.

Det främsta uppdraget och målet är att främja sund konkurrens och säkra arbetsplatser. Effekten av målbilden blir att ID06 är med och skapar ett socialt hållbart samhälle, där man också motverkar svartarbete, ekonomisk brottslighet och annan kriminalitet.

I Sverige är det lagkrav med elektronisk personalliggare på de flesta byggarbetsplatserna. Det innebär att företag och personer som vistas på området behöver registrera sig i personalliggaren. Vi uppfyller de krav som ställs i lagen och möjliggör samtidigt för alla branscher att använda gemensamma och säkra digitala verktyg.

Läs mer om ID06 här

Skanska har tillsammans med en norsk utvecklare tagit fram ett verktyg – KULA, som utgör en viktig pusselbit för att stoppa oseriösa och kriminella aktörer att verka på marknaden. Syftet med verktyget har varit att synliggöra hela leverantörskedjan på arbetsplatsen samt förenkla kontroll av lagkrav, beställarkrav och företagsspecifika krav. Skanska ville skapa ett verktyg som skulle vara öppet att använda för alla byggentreprenörer och till nytta även för beställare.

KULA är inte ett konkurrerande verktyg utan ett komplement till ID06. Tanken är att underentreprenörerna ska göra en föranmälan i KULA innan man påbörjar arbeten på byggarbetsplatsen. Detta ska göras både på företagsnivå och individnivå. Systemet är sedan sammankopplat med inpassagesystemet samt databaser för kontroll av

• FORA-försäkring
• kollektivavtalsanslutning
• skattestatus
• moms-, arbetsgivar- och F-skatteregistrering.

På Upphandlingsmyndighetens hemsida finns mer att läsa om verktyget