Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

”Tre rör ut” vidareutvecklar källsorterande avlopp

19 juni, 2023

NSVA får 7 miljoner för forskningssamarbete med Europa

I den just publicerade intervjun med Anders Wijkman kring resultaten av Upphandlingsutredningen, riktar han skarp kritik mot den farliga slamspridningen på svenska åkrar, via det så kallade Revaq-systemet. Desto mer glädjande är det att offentlig sektor gått i spetsen för ett källsorterande system som eliminerar hela detta problem, samtidigt som man säkrar vattenförsörjningen i de åtta anslutna kommunerna. Konkret sker detta i Oceanhamnsprojektet i Helsingborg där man infört det så kallade ”Tre rör ut”-systemet.

Ansvariga är NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB), ett interkommunalt bolag som bildades 2009. Man levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Örkelljunga. Genom att samverka kan man förse invånarna med ett kostnadseffektivt och välfungerande vatten- och avloppssystem. Dessutom är man  garanten för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen och för att på ett effektivt sätt utveckla den regionala VA-infrastrukturen.

Projektet har väckt stor uppmärksamhet i Europa och nu startar ett stort gemensamt forsknings- och utvecklingsprojekt med städer i Nederländerna, Tyskland och Belgien. Så här berättar NSVA på sin hemsida.

NSVA får 7 miljoner för att vidareutveckla ett källsorterande avloppssystem
Det källsorterande avloppssystemet ”Tre rör ut” i området Oceanhamnen i Helsingborg, är en av de som beviljas pengar inom projektet ”ANCHOR”. ”Tre rör ut” ska vidareutvecklas och nya områden med källsorterat avlopp ska byggas i Europa.

I projektet ”ANCHOR” ska framtida samhällen säkras mot vattenbrist genom återanvändning av renat gråvatten. Dessutom minskas smittspridning och spridning av multiresistenta bakterier tack vare separat behandling av källsorterat toalettavlopp från vakuumtoaletter. ”Tre rör ut” får sällskap av stadsdelar med källsorterat avlopp i Nederländerna, Tyskland och Belgien samtidigt som kunskaperna ska spridas till fler kommuner. Projektet sträcker sig fram till 2026.

- Vi är så glada att vi har beviljats forskningsstöd från EU InterReg. Stödet ger oss möjlighet att utveckla vakuumsystemet i Helsingborg inför kommande exploateringar, samtidigt som vi erhåller stöd för att kunna bygga kolfilter till vår vattenåtervinningsanläggning i RecoLab. Ett bra steg på vägen mot framtidens avloppssystem, säger Pär Gustafsson, avdelningschef Avloppsrening och miljöchef på NSVA.

Hur fungerar ”Tre rör ut”?
”Tre rör ut” är namnet på det världsunika källsorterande avloppssystem som byggts i stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg. Istället för traditionella avlopps- och insamlingssystem har Oceanhamnen tre separata avloppsledningar: en för svartvatten (toalett), en för gråvatten (bad, dusch, tvätt) och en för matavfall (via köksavfallskvarn). Dessa rör leds raka vägen till utvecklingsanläggningen på RecoLab. Vakuumtoaletter har installerats i områdets fastigheter, dels för att få en effektivare hantering av svartvattnet och ökad biogasproduktion, dels för att minska vattenanvändningen vid toalettspolning.
Med ”Tre rör ut” på RecoLab ser NSVA och Helsingborgs stad avloppsvattnet som en viktig resurs. Tack vare att flödena är källsorterade kan man effektivt återvinna viktiga resurser till rena gödselprodukter (kväve och fosfor), rent vatten samt biogas.

Vad är EU interreg och projektet ”ANCHOR”?
EU Interreg är ett regionalt samarbetsprogram inom EU där partners i närliggande länder hjälps åt för att lösa gemensamma utmaningar. Specifikt så erhöll ”ANCHOR-projektet” stöd inom prioritetsprogrammet ”en klimatresilient Nordsjöregion” med mål att arbeta mot klimatanpassning och riskförebyggande med hjälp av ekosystembaserade tillämpningar. Projektet ”ANCHOR” har en total budget på 50 miljoner kronor, varav NSVA har en budget på ca 12 miljoner med 60 procent EU-finansiering, det vill säga strax över 7 miljoner kronor i stöd.

Miljöfördelar med Tre rör ut
Studier visar att denna typ av system minskar utsläppen av miljöpåverkande växthusgaser med mer än 50 procent jämfört med dagens system. Resurserna i de olika avfallen kan utnyttjas på ett effektivare sätt. På längre sikt är ambitionen att systemet även ska bli billigare än dagens.

Det övergripande målet är att samla in och använda avfallet, som råvara, för att producera biogas och växtnäring på ett säkert sätt.

För att samla in matavfall installerar vi matavfallskvarnar i köket och vakuumtoaletter för att samla in toalettvatten. Bad-, dusch- och tvättvatten sorteras i en separat ledning.

Fördelarna med matavfallskvarnar:
• Fräschare miljörum för sortering av övrigt avfall.
• Större mängder matavfall samlas in och rötas till biogas. Rötresten blir biogödsel på åkermark.
• Jordbruket får en renare gödselprodukt utan felsorterat avfall i matavfallet.
• Förlusterna i hanteringskedjan minskar och biogas- och biogödselproduktionen ökar.

Fördelarna med vakuumtoaletter:
• Energieffektivare hantering vid reningsverket tack vare minskade vattenmängder. Med ny behandlingsteknik minskar utsläppen av växthusgaser från reningsverket.
• Ökad biogasproduktion eftersom rötning kan ske direkt utan förbehandling vid reningsverket.
• De boende får minskad vattenförbrukning jämfört med vanligt system.
• Ger en renare råvara, jämfört med dagens avloppsvatten och avloppsslam. Mer näringsämnen förs tillbaka till jordbruket, framförallt fosfor- och kvävegödsel som båda framställs med fossila resurser idag. De behöver ersättas med hållbara kretsloppssystem.
• Mer energieffektiv läkemedelsrening tack vare att toalettvatten hålls separat från övrigt avlopp.

Fördelarna med separat insamling av bad-, dusch- och tvättvatten:
• Det finns möjlighet att återvinna vatten eftersom bad, dusch- och tvättvatten (BDT) inte blandas med toalettvatten.
• Värmen i den varmare avloppsströmmen är lättare att återanvända.

Mycket mer om projektet finns att läsa här.