Min sida
Laddar..

Senaste sökningar

Kontakta oss

Adress

  • Sveriges Offentliga Inköpare
  • c/o Föreningshuset Sedab AB
  • Lumaparksvägen 7
  • 120 31 Stockholm
  • soi@soi.se

Telefon

  • 08-21 61 40 (Förmiddagar 8:30-12:00)

Organisationsnummer

  • 887500-9584

Reflektioner från en plintgrop

21 juni, 2023

Ordföranden har ordet

Denna gång blir det ett lite kortare ordförandebrev från mig. Jag skriver detta från en tidig semestervecka som jag ägnar åt ett litet byggprojekt hemma på tomten, där jag ”kämpar” mot den obönhörliga deadline som midsommarafton innebär. Kan årets blomsterkransbindning ske på den nya altanen…?

När man jobbar med händerna (och fötterna, mycket grävning), så skapas för mig också möjligheter för eftertanke och lite mer kreativt tänkande. Man hamnar liksom lite utanför loopen med formalia, beslut och handläggningsrutiner, beslut behöver fattas direkt och en plan kan behöva justeras bums. Kanske är det nyttig träning inför mitt vanliga jobb tänker jag, Om en stor sten dyker upp på 20 cm djup där jag tänkt ställa en plint så hjälper det inte att argumentera klokt, peka på prejudikat och inta inställningen att den inte borde finnas där. Tanken att någon annan gjort fel eller behöver komplettera sitt arbete leder inte projektet framåt et cetera… Ni förstår nog vad jag menar. Så när stenen dök upp, ja det var alltså inte ett hypotetiskt exempel, så vidtog lite djupandning, inre och yttre förbannelser, några klunkar vatten, och sedan formulering av en justerad plan. Jag tänker att jag tränar för arbetet med att utveckla offentligt inköp, både inom SOI och inom Arbetsförmedlingen där jag ansvarar för våra inköpsfrågor. Ett träningsläger!

Nästa vecka är det den s.k. ”politikerveckan” i Almedalen, och SOI är givetvis på plats. I år är det jag, Anna Nygård och vårt senaste tillskott i styrelsen, Luleå kommuns Johanna Dingertz som representerar på plats. Almedalsveckan har förändrats mycket de senaste tio åren, nuförtiden är det kortare tidsförhållanden inför veckan, och den senaste förfrågningen till SOI att delta i ett debattsamtal kom igår eftermiddag, lite drygt en vecka innan det ska genomföras. SOI är representerade i ett antal samtal på olika arenor under veckan och vi är uppenbart hett efterfrågade. I detta nyhetsbrev brukar ni normalt finna en sammanställning över de idag kända event där SOI deltar, men det har varit svårt att sammanställa i år. Om du, kära medlem, är på plats i Almedalen så rekommenderar jag att söka efter ”SOI” i Almedalsappen, den kommer troligtvis hållas uppdaterad av arrangörerna. Om du får syn på någon av oss i styrelsen så kom fram och säg hej, det är alltid lika roligt att prata med medlemmar och det ger också ovärderlig inspiration.

Nu återstår för mig att önska er alla medlemmar en underbar och härlig sommar. Samla kraft inför det arbete som tar vid efter semestrarna, och inspiration från era resor, sällskap, vistelser och sidoprojekt.

Hälsningar,

Martin Kruse

Ordförande SOI